Patriot act

Mario Balint

Democrații americani vor capul blond al lui Donald Trump și fac demersuri pentru ca republicanul să treacă prin aceleași proceduri juridice precum Bill Clinton. Trump s-a dezlănţuit marţi după aflarea deciziei democraţilor, care deţin majoritatea în Camera Reprezentanţilor, de lansare a unei anchete oficiale în vederea punerii sale sub acuzare, transmite Reuters.

„O zi atît de importantă la Naţiunile Unite, atît de multă muncă şi un succes atît de mare, iar democraţii au ţinut cu dinadinsul să o strice şi să o înjosească cu şi mai multe ştiri de ultimă oră, mizerii ale vînătorii de vrăjitoare”, a scris Donald Trump pe Twitter. „Vă vine să credeţi?”

Da! Preşedintele american s-a autoproclamat ca fiind un „naţionalist”! „Ştiţi ce este un globalist? Un globalist este o persoană care doreşte ca planeta să meargă bine şi, sincer, fără să îi pese de ţara noastră prea mult. Ştiţi ceva, nu putem să permitem aşa ceva”, a declarat Trump. „Există un cuvînt. Este de modă veche. Se numeşte naţionalist. N-ar trebui să folosim acel cuvînt. Ştiţi ce sunt eu? Sînt un naţionalist. Folosiţi acel cuvînt.”, a adăugat Trump. La auzul acestor cuvinte, mulţimea a început să scandeze „SUA, SUA”.

Donald Trump a declarat marți de la tribuna Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite din New York că viitorul nu le aparține globaliștilor, ci patrioților, națiunilor suverane și independente. Președintele american i-a încurajat pe liderii lumii să-și reprezinte și să-și apere națiunile în detrimentul tendinței de globalizare din ultimele decenii și i-a criticat pe oamenii politici care susțin globalismul în detrimentul suveranității naționale. Donald Trump este de părere că structurile naționale trebuie protejate, nu înlocuite de unele suprastatale, informează Știrile TVR.

„Dacă vrei libertate, fii mîndru de țara ta! Dacă vrei democrație, păstrează-ți suveranitatea! Și dacă vrei pace, iubește-ți națiunea!” – a spus Trump la începutul discursului său. ‘Viitorul nu aparține globaliștilor. Viitorul aparține patrioților. Viitorul aparține națiunilor suverane și independente, care-și protejează cetățenii și își respectă vecinii și onorează diferențele care fac fiecare țară specială și unică”, a declarat marți Donald Trump la New York, în prima zi a Adunării Generale a ONU.

Cuvinte deloc agreate de democrați… Așa că, lidera Partidului Democrat din Congresul SUA Nancy Pelosi a anunţat marţi prima etapă în vederea unei puneri sub acuzare oficiale a preşedintelui Donald Trump, suspectat că a solicitat omologului său ucrainean Volodimir Zelenski să ancheteze în legătură cu rivalul său democrat Joe Biden, transmite AFP.

„Faptele preşedintelui pînă în prezent au încălcat Constituţia”, a susţinut preşedinta democrată a Camerei Reprezentanţilor.

Donald Trump „a trădat jurămîntul” de preşedinte, securitatea naţională şi integritatea alegerilor” americane, a susţinut cu fermitate Pelosi în alocuţiunea pronunţată în Congres. „Astăzi, anunţ că această Cameră a Reprezentanţilor deschide o anchetă oficială în vederea unei proceduri de destituire”, a continuat politiciana democrată, reticentă pînă acum să iniţieze un demers de acest tip.

La nivel practic, Pelosi a solicitat unui număr de şase comisii ale camerei inferioare, care anchetează deja activităţile preşedintelui american, să se înscrie în cadrul acestei proceduri.

În mod concret, aceasta înseamnă că, dacă vor reuşi să adune suficiente capete de acuzare, aceste comisii ar putea să redacteze articolele unei puneri sub acuzare care va fi apoi supusă votului în cadrul unei şedinţe plenare.

Partidul Democrat deţine majoritatea în Camera Reprezentanţilor, iar preşedintele Trump riscă să fie pus sub acuzare, ceea ce s-a întîmplat doar în cazul a doi din predecesorii săi în istoria SUA: democraţii Andrew Johnson în 1868 şi, cum spuneam mai sus, Bill Clinton în 1998 pentru scandalul legat de stagiara de la Casa Albă Monica Lewinsky. Pînă acum nici un preşedinte american nu a fost destituit.

Procedura prevede ulterior un vot în Senatul controlat de republicani.

Sînt convins că Nancy nu-și imaginează nici o clipă că președintele ar putea fi destituit. Însă, consecinţele acestui demers democrat asupra campaniei prezidenţiale din 2020 sînt imprevizibile.

Marţi, preşedintele Trump a apreciat că va avea un efect pozitiv asupra popularităţii sale în context electoral.

Apreciind drept ridicolă perspectiva destituirii sale, Donald Trump i-a acuzat pe democraţi că acest demers reprezintă un calcul politic: „Nu ştiu cum să mă oprească” înaintea alegerilor prezidenţiale, declarase Trump în dimineaţa zilei de marţi.

5 1