Pielea de pe noi și operațiunea „conferința de presă”

Mario Balint

În timp ce locatarul de la Cotroceni nu ştia cum să nu sară în sus de bucurie că pleacă şef la NATO (să ne ferească Dumnezeu!), Guvernul a stabilit că e bine să mărească taxele şi impozitele. Nu toate, doar cîteva. Adică, pentru HoReCa, de exemplu! HoReCa este pasărea aia rară care se ocupă de turism hoteluri şi restaurante şi care-şi dorea nişte facilităţi la TVA pentru a se putea relansa după cei doi ani de COVID în care excursiile au fost preponderent la spitale şi cimitire. Alcool, tutun, cafea, jocuri de noroc, adică vicii, alte majorări. Firesc, într-un fel! Dar cea mai nenorocită veste este creşterea impozitului pe proprietate! Apropo, în Ukraina nu se plăteşte impozit pe locuinţă şi pe maşină! De fapt, chestia asta cu impozitele pe bunurile achiziţionate pe banii tăi, cu eforturi, sau nu, la un preţ anume, este extrem de discutabilă şi face ca locuinţa sau autoturismul să nu fie proprietate ci, mai curînd, o formă de închiriere de la Statul care se comportă ca un interlop căruia îi plăteşti anual taxă de protecţie. Sau TAXE! Dar să revin…

România rămîne ţara cu cei mai mulţi proprietari de locuinţe din Europa! Peste 96% din populaţie trăia în 2020 într-o locuinţă proprietate personală, arată datele publicate de Eurostat, în timp ce la nivelul Uniunii Europene, 69,7% din locuitori deţineau în 2020 locuinţa în care trăiau. În România, 65,9% din locuitori trăiesc la casă şi 34,1% trăiesc în apartament. Însă România este pe ultimul loc în UE cînd vine vorba de mărimea locuinţei, măsurată după numărul mediu de camere per persoană. În timp ce în UE media este de 1,6 camere pentru o persoană, în România este 1,1 camere pentru o persoană. De asemenea, cînd vine vorba de calitatea locuirii, care poate fi măsurată în mai multe feluri inclusiv prin procentul populaţiei care trăieşte într-o locuinţă aglomerată, România este ţara cu cea mai ridicată rată de aglomerare (45,1%), în timp ce la nivelul UE mai puţin 18% din populaţie trăia în 2020 într-o locuinţă aglomerată. Așa se face că aproape jumătate dintre români trăiesc în case supraaglomerate!

În Uniunea Europeană suprafața locuibilă recomandată este de 30 de metri pătrați de persoană. La noi, însă, este redusă la jumătate sau chiar mai mică. Aproape jumătate dintre familiile din România locuiesc într-una sau în cel mult două camere. Nu puține sînt casele unde locuiesc împreună bunici, părinți și copii! România are una dintre cele mai mari proporții de tineri care încă locuiesc cu părinţii! Mai precis, 4 din 10 tineri români cu vîrste de pînă la 34 de ani trăiesc sub același acoperiș cu părinţii! De ce? Pentru că 1 din 4 români trăiește în conditii severe de sărăcie! Statisticile arată că o treime dintre case sînt fără grup sanitar, iar în cazul a 40% dintre gospodării e nevoie de reparaţii curente sau capitale. Majoritatea românilor trăiesc în case construite în perioada 1919-1980, asta deși anual sînt construite în jur de 50.000 de locuințe. Studiile de pe piaţă imobiliară arată că în România există un deficit de un milion de locuinţe.

Mai trebuie spus că majoritatea proprietarilor au dobîndit acest statut în anii ‘90, cînd au cumpărat apartamentele şi garsonierele repartizate de la întreprinderi. Aceştia sînt pensionari, cu venituri mizerabile! La fel se întîmplă în mediul rural, acolo unde proprietarii caselor şi terenurilor agricole obţinute prin Legea 18/1990 se învîrt în jurul vîrstrei de 80 de ani! Aceştia sînt cei pe care GUVEEEERNUL MEEEU doreşte să-i impoziteze drastic! Ei sînt evazioniştii! Speculanţii! Profitorii sistemului, care trebuie să plătească cu vîrf şi îndesat „privilegiul” de a mai fi în viaţă şi a deţine un buletin românesc!

Acest lucru mi se pare o ticăloşie fără margini!

Nu la fel gîndeşte şeful statului, care marţi (trei ceasuri rele!) a susţinut o conferinţă de presă, prima după 14 luni! Nu a spus nimic! E doar încrezător! Şi nevorbit, după cum am observat, într-o Românie fără probleme majore, în care „românii simpli” sînt chemaţi doar să voteze sau să-şi dorească să plece mai repede la NATO, după cum umblă vorba prin tîrg, rostită cu subiect şi predicat de categoria „întrebări impuse, incomode”… Calm, relaxat, foarte bronzat şi zîmbitor, locatarul de la Cotroceni intră în cursa pentru postul de secretar general al NATO. Nimic despre români şi impozitele acestora. „Care sînt doar un draft”…

Mandatul lui Jens Stoltenberg, actualul secretar general al NATO, expiră la data de 30 septembrie 2023.

Pentru ca preşedintele Klaus Iohannis să reuşească să acceadă la o funcţie atît de importantă, cum este aceea de secretar general al NATO, nu este suficient doar să îmbrace costume scumpe şi stilate. Acesta trebuie să gîndească şi să aibă o conduită de nivelul unui lider european. Or, atitudinea acestuia faţă de libertatea presei denotă mai degrabă un comportament tipic liderilor autocraţi. Fapt remarcat, în ultimul timp, atît la NATO, cît şi la Uniunea Europeană. Aşa s-a născut operaţiunea „conferinţa de presă”. Un eveniment de presă ieşit cu totul din tiparul utilizat pînă acum de Palatul Cotroceni. Klaus Iohannis a renunţat la mofturi, precum regula „unicei întrebări” pe care o puteau adresa jurnaliştii, s-a lăsat sfîşiat şi torpilat cu întrebări incomode şi a polemizat cu ziariştii prezenţi. A rămas calm şi zîmbitor în faţa tuturor acuzaţiilor care i-au fost aruncate în faţă. Dar cine nu ar zîmbi cînd ştie că lucrurile se desfăşoară conform planului? Această conferinţă nu a fost organizată pentru publicul intern. Ci pentru „publicul extern”, cel format din liderii UE şi, în special, din liderii NATO. Iar aceştia trebuiau să fie calmaţi în privinţa atitudinii lui Iohannis în legătură cu libertatea presei!

Mult-așteptatul pachet de măsuri fiscale a intrat oficial pe masa guvernului și în dezbatere publică. Prevederile vizează modificări atît în fiscalitatea anumitor sectoare din economie, cît și în fiscalizarea anumitor tipuri de companii și a profiturilor și dividendelor. În linii mari, sînt introduse restricții la microîntreprinderi, inclusiv pentru consultanță, sînt prevăzute majorări ale Taxei pe Valoarea Adăugată (TVA) la băuturi cu zahăr și HoReCa, impozite mai mari pentru case și dividende, plafoane noi la veniturile din alte surse. Prevederile NU se vor aplica companiilor străine! Ce zice Klaus? Klaus Iohannis şi-a atins obiectivul, iar de acum îşi poate începe liniştit campania pentru mult-rîvnita funcţie de secretar general al NATO. Spectacolul pus în scenă a fost unul extrem de reuşit. Felicitări regizorului! Chiar, cît va plăti Iohannis impozit pe proprietăţile deţinute?

5 1

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

eighteen − six =