PLUS Caraş-Severin este preocupat de combaterea ambroziei în judeţ

PLUS CS ambrozie

PLUS Caraș-Severin, prin președintele său, Daniel Toma, atrage atenția autorităților locale și județene cu privire la obligativitatea combaterii ambroziei, o plantă puternic alergenă.

„În Municipiul Reşiţa, dar şi în alte localităţi din judeţ, problemele cu care se confruntă cetăţenii cu alergii au ca principală cauză lipsa de intervenţii a autorităţilor în eradicarea ambroziei. Studiile realizate în decursul anilor au demonstrat că expunerea la această buruiană duce la apariţia sau chiar agravarea simptomelor de alergii. Chiar dacă există cadrul legal, „Legea 62/2018 privind combaterea buruienii ambrozia”, precum şi normele de aplicare a acestei legi, în care sunt prevăzute clar etapele pe care autorităţile publice locale ar trebui să le parcurgă, măsurile de prevenire, combatere şi eradicare, din păcate, anul trecut nu au existat”, spune Daniel Toma.

Acesta atrage atenția primarilor că mâine ar trebui întocmit un centralizator cu terenurile pe care se găsește ambrozia, ba chiar expune întregul calendar prevăzut de lege:

– 25 mai – se întocmeşte Centralizatorul cu aceste terenuri;
– 5 iunie – se transmit somaţii către proprietarii acestor terenuri;
– 1-15 iulie – primul control al Comisiei, comisie mixtă formată din 4 specialişti;
– 16-31 iulie – al doilea control al Comisiei.

PLUS Caraş-Severin a trimis o solicitare, în baza Legii nr.544/2010, Primăriei Municipiului Reşiţa, pentru a afla dacă au fost luate măsurile necesare şi dacă au fost demarate acţiuni de informare a populaţiei cu privire la ambrozie. Răspunsul solicitării îl aşteptăm cu interes pentru că ne amintim situaţia de anul trecut când, în luna august, plantaţii întregi de ambrozie puteau fi văzute peste tot.

În timp ce în Europa s-au luat măsuri drastice pentru combaterea ambroziei, în opinia celor de la PLUS Caraş-Severin, Primăria Reşiţa nu a făcut nimic în ultimii ani pentru stârpirea acestei plante extrem de toxice, „de parcă problema nu ar fi existat”, mai spune Daniel Toma.

Cei din PLUS Caraș-Severin spun că au și soluții pentru combaterea acestei plante care dă multe alergii: „Ar fi ideal dacă ambrozia ar putea fi combătută biologic, dar deocamdată nu s-a descoperit vreun parazit al ambroziei, fie insectă sau agent patogen. Din moment ce nu putem vorbi despre asta deocamdată, pe lângă combaterea chimică a ambroziei mai rămâne metoda clasică, de combatere mecanică, dar care este mult prea costisitoare şi greu de aplicat pe suprafeţe atât de mari”, susține Toma.
Astfel liderul PLUS vorbește despre o erbicidare realizată simultan de către toate autorităţile din judeţ, dar şi de către proprietarii terenurilor afectate erbicidare care poate îmbunătăţi în mod considerabil situaţia.

1 2