Poveste de amor balcanic întreruptă de poliţiştii de la Imigrări!
Ea româncă, din Moldova Nouă, de 28 de ani, el albanez, cu trei ani mai tânăr. Doi cetăţeni ai Europei, care, în aparenţă, par liberi amândoi, dar în realitate, doar conjudeţeanca noastră are dreptul să se deplaseze nestingherită de-a lungul şi de-a latul Uniunii Europene.
Povestea lor a început în Albania unde s-au cunoscut, s-au plăcut şi s-au căsătorit anul trecut, bărbatul schimbându-şi numele de familie, după cel al soţiei. În luna februarie a acestui an, soţul femeii a intrat în România în baza Regulamentului UE, fără a fi obligat să obțină viza de intrare pentru o durată a șederii de 90 de zile. Ulterior, cei doi soţi s-au prezentat la sediul Biroului pentru Imigrări al Judeţului Caraș-Severin şi au depus documentele necesare prelungirii dreptului de şedere temporară pentru cetăţeanul albanez în scopul reîntregirii familiei. Poliţiştii au mirosit că ceva nu este în regulă cu acest cuplu, iar bănuielile lor s-au dovedit reale în cele din urmă.
Conform procedurilor, polițiștii de imigrări au început verificările în cadrul cărora au efectuat vizite la domiciliul conjugal declarat, discuţii cu persoane din anturajul celor doi, precum și alte activități relevante în stabilirea situației reale a căsătoriei.
În timpul interviului, aceștia au fost inconsecvenţi în declaraţiile cu privire la circumstanţele în care s-au cunoscut, timpul petrecut împreună şi a altor informaţii relevante pentru demostrarea mariajului, concluzia polițiștilor fiind aceea că străinul a încheiat căsătoria de convenienţă, în scopul schimbării numelui, obţinerii unui drept şi a unui permis de şedere pe teritoriul României, pentru ca ulterior să se poată stabili într-o țară UE, întrucât are interdicție de a intra pe teritoriul spatiului Schengen pentru comiterea unor fapte de natură penală.
Ca urmare a celor constatate, cetăţeanului albanez i-a fost refuzată cererea de prelungire a dreptului de şedere temporară în România, pe numele acestuia fiind emisă o decizie de returnare cu obligația de a părăsi țara noastră în cel mult 30 de zile.