Poveşti cu femei celebre, la muzeul din Caransebeş

femei celebre 2

Vineri, 6 martie, Muzeul Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă din Caransebeş a găzduit acţiunea intitulată „Femei celebre din România”, un elogiu adus femeilor care au făcut celebră ţara noastră, sărbătorite în preajma zilei de 8 Martie.

Dacian Rancu, managerul muzeului, le-a spus elevilor participanţi că scopul manifestării este acela de „a descoperi frumuseţea, graţia, curajul, inteligenţa şi perseverenţa unor femei care au făcut mândră România”.

„Pe lângă elevii din liceele municipiului, vrem să ne adresăm şi publicului larg care doreşte să vadă şi partea feminină a personalităţilor României, care au contribuit la schimbarea mersului istoriei sau la îmbunătăţirea medicinei, avocaturii sau a artelor în Europa şi în lume, a spus iniţiatoarea manifestării, Bogdana Negrei. Este vorba, printre altele, despre personalităţi din lumea muzicii, caz în care am ales s-o prezentăm pe Hariclea Darclée, care a devenit celebră pe plan european înainte de a deveni celebră în România şi care, mai apoi, a fost numită de compatrioţii ei «Privighetoarea Carpaţilor». Dintre personalităţile sportive, am ales s-o prezentăm pe Nadia Comăneci, celebră pe plan mondial datorită notei de 10 obţinute la Montreal. De asemenea, dintre personalităţile politice ale României – şi aici, probabil, o să fim contestaţi –, le-am ales pe Ana Pauker şi pe Elena Ceauşescu, Ana Pauker fiind primul ministru de Externe din lume care a fost femeie, Elena Ceauşescu fiind cunoscută la nivel mondial ca soţia lui Nicolae Ceauşescu, în contrapondere prezentând-o şi pe Elisabeta Rizea, practic singura femeie cunoscută din Europa de Sud-Est care a luptat împotriva comunismului, deşi femeile au ocupat un loc important în rezistenţa anticomunistă”, a mai spus Bogdana Negrei.

Participanţilor la expoziţie le-au mai fost prezentate Elena Cuza, cunoscută şi ca Elena Doamna, soţia domnitorului Alexandru Ioan Cuza, Regina Elisabeta a României, cunoscută sub pseudonimul literar Carmen Sylva, şi Regina Maria, cea care, în timpul Primului Război Mondial, şi-a câştigat apelativul de „Regina-soldat”.

Expoziţia a fost organizată de Muzeul Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă din Caransebeş, în colaborare cu Consiliul Judeţean Caraş-Severin.

2 2