Primăria Reșița vine cu un proiect în premieră: emiterea de obligațiuni municipale în valoare de aproape 85.000.000 de lei

consilieri locali

Consilierii locali au aprobat ieri un proiect în premieră pentru municipiul Reșița. Primăria intenționează să atragă fonduri de pe piața financiară internă prin emiterea de obligațiuni municipale în valoare totală de aproximativ 85 de milioane de lei, cu o maturitate de până la zece ani, proiect. Decizia administrației locale, o premieră la Reșița, vine după o serie de discuții cu o firmă specializată în servicii profesionale de consultanță în vederea atragerii resurselor financiare.

Ioan Popa, edilul municipiului spune că la ora actuală, mai multe administrații locale din țară practică astfel de emisiuni, spre exemplu, Alba Iulia fiind în cel de al șaselea an în calitate de emitent. „Le mulțumesc colegilor mei care au înțeles că este vital să ne asigurăm acest buffer, acest fond cu care să ne cofinanțăm proiectele pe care le avem acum sau în viitor, înțeleg și preocuparea colegilor de stânga legată de oportunitatea acestor demersuri și sunt bucuros că am pornit pe această stradă“, a mai adăugat Popa.

Obligațiunile reprezintă unități de datorie emise de companii și autorități publice ce pot fi convertite în instrumente financiare tranzacționabile. Simplu spus, obligațiunile sunt doar o formă de împrumut și au diferite nume în funcție de profilul emitentului și destinația utilizării banilor. Spre exemplu, autoritățile locale pot împrumuta bani pentru investiții în proiecte de infrastructură sau pentru refinanțarea datoriei publice cu ajutorul obligațiunilor municipale, iar  companiile publice și private pot obține finanțare pentru proiecte prin intermediul obligațiunilor corporative (ex: green bonds, sustainability bonds, sustainability-linked bonds, social bonds, etc.).

În loc să apeleze la un credit bancar, emitentul obligațiunilor primește bani de la investitorii dispuși să le cumpere (precum instituții, companii sau populație) contra unei dobânzi denumită cupon. Motivul este simplu. De cele mai multe ori, rata cuponului este mai mică decât cea plătită pentru un credit bancar dar, în același timp, mai mare decât cea încasată pentru un depozit bancar. Investitorii sunt atrași de siguranța ridicată a investiției lor și de faptul ca obligațiunile, asemenea acțiunilor, pot fi tranzacționate la bursă și lichidate înainte de maturitate.

Un alt avantaj pentru emitentul obligațiunilor este acela că, de obicei, banii împrumutați pot fi restituiți la maturitate, adică finalul perioadei împrumutului. Până atunci, emitentul plătește investitorului doar cuponul, cu o frecvență prestabilită.

5 1

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 × 3 =