Primarul Felix Borcean, sprijinit de consilierii PSD

consiliul local 1

Consilierii locali caransebeşeni s-au reunit luni, 18 martie, în şedinţă extraordinară, pe ordinea de zi a reuniunii figurând proiectul de hotărâre referitor la abrogarea HCL Nr. 126 din 30.05.2017 privind angajamentul Consiliului Local de asigurare a finanţării proiectului ,,Modernizare Corp A, recompartimentarea interioară a etajelor 2, 5, 6, 7, 8, refacere şarpantă, construirea staţiei de producere a oxigenului medicinal, aer comprimat şi a reţelelor de fluide medicinale aferente, modernizarea Blocului operator conform normelor ATI şi ISU – Faza I, la Spitalul Municipal de Urgenţă Caransebeş”, iniţiator fiind primarul Felix Borcean.

Prin respectivul proiect, s-a obţinut de la Ministerul Sănătății un sprijin de 7,5 milioane de lei, cofinanțarea de la bugetul local fiind de 850.000 de lei, valoarea totală estimată a Fazei I ridicându-se la 27,3 milioane de lei.

În 2017, considerând că nu se va reuşi încadrarea în termen, primăria a decis să renunțe la acei bani, în ideea că, în anul următor, ministerul va relua proiectul, însă acest lucru nu s-a întâmplat. Problema cea mare în toată această afacere constă în faptul că în contract există o clauză conform căreia, dacă guvernul nu alocă banii necesari lucrărilor, primăria trebuie să onoreze, totuşi, respectivul contract.

În expunerea de motive întocmită de Felix Borcean se arată că, prin HCL 126/30.05.2017, Consiliul Local Caransebeş s-a angajat că va asigura finanţarea finalizării proiectului în următorii 5 ani din momentul respectiv. Apoi, printr-o altă hotărâre, cea cu numărul 131/12.06.2017, s-a actualizat valoarea investiţiei.

Spitalul din Caransebeş a publicat anunţul de participare la licitaţie în august 2017, şi s-a derulat procedura de achiziţie publică, intervenind o contestaţie.

La începutul acestui an – se mai arată în document –, ofertanţii au anunţat Spitalul Municipal de Urgenţă că valoarea ofertelor financiare se majorează în funcţie de creşterea salariului minim pe economie, care în 2017 era de 1.450 de lei, iar în 2019 este de 3.000 de lei.

În data de 13 martie, spitalul a solicitat primăriei să se pronunţe dacă mai există sursa de finanţare a investiţiei din bugetul local. „Având în vedere faptul că prin legile bugetare pe anii 2018 şi 2019 au intervenit schimbări semnificative, considerăm că în momentul de faţă nu se poate suporta de la bugetul local finanţarea integrală a proiectului. În anul 2018, Ministerul Sănătăţii nu a mai bugetat această investiţie”, se mai arată în expunerea de motive.

Proiectul a fost aprobat cu votul celor nouă consilieri PSD, liberalii, în număr de opt, abţinându-se.

2 2