Primarul Reşiţei şi proasta administrare a şcolilor din municipiu

OCT POPA

Primarul Reşiţei, Ioan Popa, a ţinut asatăzi o conferinţă de presă, în urma unor comentarii apărute în spaţiul public, în care oameni spuneau că primarul trebuie să plătească datoriile acumulate de şcoli la Eon, deoarece elevii stau în frig în clase. În stilu-i caracteristic, Popa a spus că Dăncilă să plătească gazul dacă elevii stau în frig în școli și directorii care nu au fost în stare să își gestioneze financiar școlile să plătească gazul.

„Vreau să transmit, prin intermediul presei, un mesaj foarte ferm unităţilor de învăţământ din Reşiţa. În acest sens trebuie spus că sunt şcoli care nu au datorii la gaz, la Eon, dar sunt şi şcoli care au, iar la unele dintre ele se duc până la un an. Din punctul meu de vedere, acest lucru se transformă într-un semnal de alarmă major, legat de administrarea instituţiilor şcolare din Municipiul Reşiţa. Şi aici fac o paranteză. Cum nu mi se pare logic ca cel mai bun chirurg, cel mai bun ginecolog sau neurolog să administreze un spital, unde are treabă cu meniul, cu spălatul lenjeriei, cu cearceafurile, cu gazul şi curentul, nici în cazul şcolilor nu mi se pare normal ca ele să fie administrate de un profesor. Că-i de matematică, că-i de geografie… Mi s-ar părea corect să începem, pentru numele lui Dumnezeu, odată şi odată ca şcolile să fie administrate de un om care se pricepe să facă asta. De un antreprenor, de un administrator, şi atunci sunt convins că şcolile vor fi mai bine gestionate. Oameni care ştiu să facă asta, nu puşi politic, de inspectoratele şcolare, de ministerul Educaţiei. Repet, nu are nimic de-a face gazul, curentul, curăţenia din şcoală cu cadrele didactice“, a precizat primarul Reşiţei.

Ioan Popa a explicat motivul pentru care Colegiul Traian Lalescu nu are datorii la Eon, arătând printre altele, faptul că este o unitate şcolară cu mulţi elevi, cu renume, că are şansa să fie administrată de o persoană competentă, dar şi pentru faptul că are mulţi elevi, e o şcoală căutată, şi din costul per elev ei reuşesc să-şi achite cheltuielile atât pe cele materiale, cât şi pe cele salariale. Nu acelaşi lucru se întâmplă la Colegiul Tehnic ori la Colegiul Economic care acumulează împreună aproape jumătate din datoriile totale la furnizorul de gaze naturale.

Primarul Reşiţei a explicat şi situaţia hilară referitoare la relaţiile primăriei cu unităţile şcolare de pe raza municipiului: „Costurile materiale de la şcoli nu le mai gestionează primăriile ci, în mod stupid, inspectoratele şcolare. Mai pe româneşte, dacă nu se încadrează în costul per elev, salariul este oricum plătit de inspectorat, şi dacă rămân în «gaură» de bani şi nu o acoperă, plătim noi diferenţa. Nu este o chestiune normal, o chestiune logică, ca eu, primăria unui oraş, să fiu pusă în situaţia de a acoperi nişte găuri, fără posibilitatea de a-mi dau cu părerea sau să am un cuvânt de spus în ceea ce priveşte buna sau proasta gestionare a unei instituţii de învăţământ.“

3 1