Probele de competențe de la Bacalaureat 2023 vor fi echivalate cu mediile din liceu
Potrivit Ministerului Educației, a fost publicată în Monitorul Oficial Ordonanța de urgență nr. 56/2023 pentru instituirea unor măsuri privind buna funcționare a sistemului de învățământ în anul școlar 2022 – 2023, în ceea ce privește organizarea examenului național de bacalaureat, a evaluării elevilor prin două probe transdisciplinare: limbă și comunicare, matematică și științe, la finalul clasei a VI-a și a concursului național de ocupare a posturilor didactice de predare din învățământul preuniversitar.
Ligia Deca, ministrul Educației a declarat că actul normativ include trei măsuri. „Prima se referă la echivalarea probelor de competențe din cadrul examenului de Bacalaureat cu mediile la disciplinele relevante din anii de liceu. Proiectul de metodologie de echivalare a competențelor, care se va adopta prin ordin de ministru, este publicat deja în transparență pe site-ul Ministerului Educației de vineri, 9 iunie. Perioada în care se va desfășura acest proces de echivalare este prevăzut a fi între 12 și 21 iunie. Și rămâne valabil faptul că aceste probe de competențe pot fi echivalate cu certificate obținute la examene cu recunoaștere internațională pentru certificarea competențelor lingvistice în limbi străine şi la examene cu recunoaștere europeană pentru certificarea competențelor digitale, așa cum era prevăzut și înainte“, a precizat ministrul.
Echivalarea se face pe baza mediilor din timpul liceului. De exemplu, pentru nivelul de competență digitală, echivalarea se va face în baza mediei aritmetice obținute la disciplina tehnologia informației și a comunicațiilor, adică TIC, în clasele a IX-a, respectiv a X-a. „Dacă au studiat doar un an, echivalarea se face în baza mediei din anul respectiv. Pentru cei care nu au studiat TIC, echivalarea se face în baza mediei obținute de elevi la o disciplină echivalentă, dacă vorbim despre elevii din promoții anterioare. De exemplu, matematici aplicate în tehnica de calcul tehnologic, pe computer, calculatoare, algoritmi de calcul și așa mai departe. În ceea ce privește probele scrise, așa cum spuneam, nu se impune în acest moment modificarea calendarului acestora, nici pentru examenul de Bacalaureat, nici pentru Evaluarea Națională. Pentru examenul de Bacalaureat, probele scrise sunt programate în perioada 26-29 iunie, iar pentru Evaluarea Națională, între 19 și 22 iunie. Am primit extrem de multe mesaje de la elevi și părinți care ne subliniază nevoia ca aceste examene să-și păstreze datele anunțate. De asemenea, am fost înștiințați de o petiție cu peste 40.000 de semnături în sprijinul echivalării probelor de competențe de la examenul de Bacalaureat cu medii, așa cum ordonanța de urgență statuează“, a mai adăugat Ligia Deca.
Concursul pentru angajarea personalului didactic de predare (titularizare) în învățământul preuniversitar, în sesiunea 2023, constă într-o probă scrisă pe baza programelor specifice aprobate de Ministerul Educaţiei, fără inspecție la clasă.
În ceea ce privește schimbarea structurii probei în cadrul concursului de titularizare, respectiv renunțarea la inspecția la clasă/la probele practice, precizăm că măsura este justificată de faptul că, în acest moment, mai mult de 60% dintre inspecțiile sau probele practice la clasă sunt neefectuate. Dacă cei peste 60% dintre candidații care nu au reușit să desfășoare inspecțiile/probele practice la clasă nu s-ar fi putut prezenta la concurs, ar fi existat consecințe la nivel de sistem, la începutul anului școlar viitor, în ceea ce privește resursa umană din unitățile de învățământ.