Proiecte peste proiecte la Slatina-Timiş

adams slatina si roma

Pe agenda de lucru a primarului comunei Slatina-Timiş, Gheorghe Roma, se află în această perioadă mai multe proiecte, cel mai apropiat ca termen fiind cel pe care l-a propus spre discuţie în şedinţa de astăzi a Consiliului local. Este vorba despre iniţiativa sa de a achiziţiona un număr de 134 de tablete şcolare, pentru ca elevii să poată avea acces la cursurile care, în această perioadă, se desfăşoară online.

„Am făcut o serie de economii, în sensul că am renunţat anul acesta la manifestările culturale, respectiv la rugile care urmau să aibă loc în comună, dată fiind şi pandemia de COVID-19, şi, în plus, am renunţat şi la sporul pe care îl primeam pe fondurile europene, astfel că sursa de finanţare o avem asigurată. Sunt tablete pe modelul celor pe care le-au primit elevii din Reşiţa, caracteristicile lor fiind stabilite împreună cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Caraş-Severin. Aceste tablete, pe care le vor primi toţi elevii, le-am gândit şi ca un fel de premiu pentru fiecare dintre ei, la sfârşit de an şcolar”, ne-a spus Gheorghe Roma.

Un alt proiect despre care ne-a vorbit edilul este cel care vizează reabilitarea străzilor şi a unui drum comunal din satul aparţinător Ilova, precum şi a trei străzi din Slatina-Timiş, valoarea acestuia fiind de 1 milion de euro, din fonduri europene.

„Mai avem, de asemenea, în lucru reţelele de apă şi canalizare din Sadova Nouă, realizate prin PNDL, cu precizarea că în cazul reţelei de canalizare este cuprinsă şi reabilitarea Staţiei de epurare Slatina-Timiş, valoarea lucrărilor ridicându-se la 1,2 milioane de euro, iar în cazul reţelei de apă suma este de 500.000 de euro. De asemenea, zilele trecute am emis autorizaţia de construire pentru Centrul de zi pentru persoane vârstnice, astfel că în 15 zile constructorul va primi şi ordinul de începere a lucrărilor, aici fiind vorba de 300.000 de euro, tot din fonduri europene”, a mai spus Gheorghe Roma.

De asemenea, la Slatina-Timiş există şi zone cu internet gratuit, în centrele tuturor satelor aparţinătoare şi în toate instituţiile publice ale comunei, prin WiFi, aici fiind vorba de 39 de IP-uri, valoarea proiectului fiind de 15.000 de euro, realizat, ca şi celelalte, din bani europeni.

„Aş vrea să mai amintesc că voluntarii de la ROSurse, cărora le mulţumesc, în special dlui Alexandru Fercea, au scris gratuit, scutindu-ne în acest fel de chletuielile aferente, o cerere de finanţare pentru Centrul de Permanenţă din comună, prin Asociaţia de Ajutor Mutual Slatina-Timiş, în cadrul  Apelului „CEI Extraordinary Call for Proposals 2020”, pentru diminuarea efectelor COVID-19. Proiectul constă în dotarea Centrului medical cu echipamente adecvate, în sumă de 40.000 de euro, fonduri europene, care nu permit doar lupta împotriva Coronavirusului, ci şi tratarea pacienţilor pentru alte afecţiuni. Centrul medical este disponibil permanent, atât pentru locuitorii din Slatina-Timiş, cât şi pentru persoanele care locuiesc în zone apropiate, personalul de aici fiind format din şapte specialişti medicali, un medic de familie, un stomatolog, zece asistente şi un farmacist”, a mai spus Gheorghe Roma.

3 1