Reîntâlniri cu arta la Caransebeş

Sub egida Uniunii Artiştilor Plastici din România, joi, 30 ianuarie, la Galeria de artă „Corneliu Baba” din Caransebeş a avut loc vernisajul expoziţiei intitulate „Reîntâlniri”, cu lucrări semnate de Ioan Prodan, Victoria Dragomirescu, Ioana Mihăiescu, Victor Costăchescu şi Iaia Ferodin. La manifestare au fost prezenţi oameni de cultură, cadre didactice şi elevi de la unităţile de învăţământ din municipiu, în deschidere P.S. Lucian Mic, episcopul Caransebeşului, binecuvântând acţiunea.

Artiştii prezenţi cu lucrări pe simezele Galeriei de Artă „Corneliu Baba” sunt, cu toţii, foşti colegi, ori de liceu, ori de facultate sau de expoziţii colective, o manifestare similară având loc de curând şi la Muzeul Banatului Montan din Reşiţa.

Managerul Casei de Cultură „George Suru” din Caransebeş, Ioan Cojocariu, a spus că reşiţeanca Ioana Mihăiescu este o veche cunoştinţă şi o prietenă a Caransebeşului. „Vizita Preasfinţiei Sale Lucian Mic a venit ca un semn de recunoştinţă faţă de ce face Ioana pentru monumentele istorice şi de arhitectură ale municipiului. Ea spunea că nu are voie să se apuce de lucrul la un monument istoric dacă nu-l iubeşte, iar aceste cuvinte ar putea fi scrise pe aproape toate clădirile din centrul istoric al Caransebeşului şi nu numai. Ioana ştie să se apropie cu dragoste, cu delicateţe, cu sfială, de ceea ce trebuie ocrotit, trebuie vindecat, trebuie redat cât de cât în forma autentică pe care monumentul o cere. Faptul că ea şi pictează justifică şi mai mult de ce vrea ea ca fiecare clădire să fie înnobilată pe interior cu o lucrare, cu gânduri, cu o culoare care să o strălumineze. Ioana face asta şi în clădirea episcopiei, şi în primăria municipiului, pe oriunde merge ea lăsând strădania arhitectului, dar şi o parte din acel alter ego al ei care este pictorul”.

Artiştii prezenţi la vernisaj au vorbit, fiecare, despre felul în care i-au întâlnit pe ceilalţi şi modul cum a decurs, apoi, prietenia şi colaborarea lor.

„Fiecăruia dintre artişti i-a fost dedicat un perete în această galerie, fiindcă am vrut să fim citiţi unitar, lucrările să nu fie amestecate, ca să putem tăia un discurs mai uşor de parcurs”, a spus şi reşiţeanca Ioana Mihăiescu.

1 2