„Reșița 249” a ajuns la final

resita 249

În ziua de 3 iulie s-au împlinit 249 de ani de industrie reșițeană (1771-2020). În preambulul aniversării, anul viitor, a 250 de ani de la sfințirea, prin preotul Michael Grosdich din Carașova, și apoi aprinderea primelor două cuptoare înalte ale Reșiței, „Josephus” și „Franziskus”, Universitatea „Eftimie Murgu” din Reșița, Biblioteca Județeană „Paul Iorgovici” Caraș-Severin, Forumul Democratic al Germanilor din judeţul Caraș-Severin și Asociația Germană de Cultură și Educație a Adulților Reșița au lansat invitația celor care iubesc istoria Reșiței de a participa la un concurs online.

În perioada 22 mai – 1 iulie, în fiecare vineri și miercuri, a apărut în spațiul online câte un set de cinci întrebări cu mai multe variante de răspuns, la care au fost invitați să răspundă iubitorii Reşiţei, ai istoriei acesteia. Întrebările au fost puse de prof. univ. dr. Gheorghe Popovici, un împătimit al acestor locuri. Pentru fiecare răspuns pozitiv trimis, s-a calculat câte un punct. În cadrul manifestărilor prilejuite de împlinirea celor 249 de ani, desfășurate în curtea Bibliotecii Germane „Alexander Tietz” în data de 3 iulie, au fost anunțați de către prorectorul Universității „Eftimie Murgu” din Reșița, conf. dr. ing. Cristian Paul Chioncel, câștigătorii concursului online. Dintre cele 166 de adrese de mail de pe care au fost trimise răspunsuri, 25 de participanți au primit câte o diplomă sau un premiu, ei acumulând cele mai multe puncte la răspunsurile corecte trimise.

Astfel, câte 43 de puncte au acumulat, la egalitate, Andre Szabo, Ioan Moisă și Vlad Dan Dumitru, ei ocupând primul loc. Locul doi și l-au împărţit Dorina Carmen Simion și Remus Râjniță (41 puncte), iar locul al III-lea a fost ocupat de dr. Otto Fekete, cu 40 de răspunsuri corecte din cele 60. Sorin Costachi a acumulat 37 de puncte, Mircea Rusnac și Titi Constantin Bădoi câte 36 de puncte. Trei dintre participanți, Ion Mosteoru, Anton Alin Slavco Raichici și Yvonne Christa Demenyi, au trimis 31 de răspunsuri corecte, Dana Manta și Daniel Truțan, câte 28, Maria Lia Ilici, 26, iar Iuliu Fazakas, 25.

„Proiectul online se va relua în toamnă. Astfel, în luna septembrie, vom continua cu un set de 60 de întrebări, de data aceasta în colaborare și cu Muzeul Cineastului Amator, prin custodele acestuia, Andrei Bălbărău”, spune Erwin Josef Ţigla, preşedintele Forumului Democratic al Germanilor din judeţul Caraș-Severin.

3 1