Roboți și lopățica de infanterie

Mario Balint

La un an de război în Ukraina, tehnologia militară a viitorului se întîlneşte pe front cu tancurile şi tranşeele, ceva ce părea de domeniul trecutului. Dar o ştire din ciclul dronei doborîte cu borcanul de murături ne informează că se înregisterază o creștere a luptelor corp la corp în Ukraina, “probabil un rezultat al faptului că comandamentul rus continuă să insiste asupra acțiunilor ofensive formate în mare parte din infanterie, cu mai puțin sprijin din partea artileriei, deoarece Rusia duce lipsă de muniții”, consideră serviciile militare secrete britanice! Cercetătorii britanici…

Este adevărat, însă, că luptele deosebit de intense din Dombas par să scoată în evidenţă un adevăr incredibil pentru adepţii tehnologiei de război şi ai inteligenţei artificiale: tranşeele şi fortificaţiile întărite sînt cele care opresc înaintarea inamicului, oricîte avioane şi drone ai avea pe cer. Înalta tehnologie şi inteligenţa artificială sînt bune, dar armamentul clasic şi… lopăţica de infanterie vor fi mereu la modă!
Identificarea ţintelor pe cîmpul de luptă şi posibilitatea de a le lovi rapid este esenţială. Noutatea în acest domeniu este fuziunea de senzori, care permite obţinerea unei imagini exacte a terenului prin combinarea mai multor surse. Armata ukraineană dispune de o astfel de tehnologie, ceea ce le permite comandanţilor ukraineni să afle în timp real mişcările trupelor ruse, poziţiile acestora şi ţintele potenţiale.

Pe cer, avem pentru prima dată în istoria cunoscută un război al dronelor. Ambii combatanţi au în prezent aceleaşi capacităţi în privinţa acestor arme autonome, modele dezvoltate de partenerii turci şi iranieni. Următorul pas spre care tind forţele ukrainene va fi făcut spre dronele autonome de generaţie nouă, programate să atace fără intervenţie umană. „Roboţii ucigaşi” deschid însă calea lipsei de control din partea militarilor sau liderilor politici. Ukrainenii au deja drone americane Switchblade, care pot recunoaşte obiecte pentru a-şi selecta ţintele. Oficialii de la Kiev susţin că Ukraina încearcă să dezvolte propriile sale drone complet autonome. Raybird-3 face parte din categoria armelor de ultimă generaţie. Raybird-3 este capabilă să parcurgă pînă la 2.500 de kilometri, zburînd în spatele liniilor inamice şi funcţionînd în pofida războiului electronic – a anunţat ministrul pentru transformare digitală din Ukraina, Mihailo Fedorov. Potrivit acestuia, drona Raybird-3 este proiectată pentru misiuni de recunoaştere pe distanţe lungi, principalul avantaj pe care îl are fiind legat de durata de zbor de 18-24 de ore. Acest tip de dronă zboară la o altitudine de pînă la 4.500 metri şi are o autonomie de zbor de 2.500 de kilometri. Astfel, drona poate efectua misiuni de recunoaştere survolînd spaţiul din spatele liniilor inamice pe o distanţă de 1.200 de kilometri şi are suficient timp pentru a reveni la punctul de lansare. Raybird-3 a avut rezultate bune în timpul contraofensivei din regiunea Harkiv, din septembrie anul trecut.

Deşi inteligenţa artificială se insinuează în acţiunile militare din Ukraina, stocurile de arme şi muniţia clasică deţin un rol determinant. De aceea, rezervele şi reaprovizionarea sînt vitale. În acest război, cantitatea este estenţială, dar tocmai cantitatea reprezintă o problemă pentru armata ukraineană şi aliaţii acesteia. Conform statisticilor, raportul de consum al muniţiei clasice, într-o singură zi, a rămas constant de la declanşarea invaziei şi este de 7:1 în favoarea armatei ruse, în condiţiile în care armata ukraineană trage între 3.000 şi 5.000 de proiectile zilnic!

În acest moment, tehnologia şi echipamentele occidentale nu pot suplini efortul uman al forţelor ukrainene, care este unul destul de limitat în comparaţie cu inamicul său. Trupele aflate pe linia frontului, în Dombas, sînt epuizate fizic şi ar trebui înlocuite. Doar pregătirea excepţională, de tip occidental, al acestor forţe le-a făcut să reziste în faţa valurilor de atacuri ale combatanţilor ruşi, mult mai numeroşi. Conform principiului lui Engels prin care cantitatea devine o calitate!

Modernizarea armatei ukrainene, cu profesionişti ai forţelor speciale americane, a început după umilinţa din 2014, cînd Rusia a ocupat rapid Crimeea. Lecţiile învăţate atunci se văd astăzi în bătăliile pentru Donbas.

4 1

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

two × 3 =