S.O.S. oxigenul la spitalul din Caransebeş!

spital Caransebeş

După şedinţa de îndată de vineri, 6 noiembrie, a Consiliului Local Caransebeş, Sanda Bistrean, aleasă din partea USR-PLUS, a ţinut să aducă în atenţia colegilor ei situaţia îngrijorătoare în care se găseşte Spitalul Municipal de Urgenţă, în contextul în care numărul cazurilor de infectare cu virusul SARS-CoV-2 a crescut semnificativ, în Caraş-Severin fiind confirmate 84 de cazuri noi.

„Eu zic că este important să ne asigurăm, în aceste zile, că facem tot ce putem pentru a gestiona această pandemie. La începutul săptămânii, am luat legătura cu managerul Spitalului Municipal de Urgenţă Caransebeş, Valentina David, dorind să aflăm care sunt necesităţile unităţii medicale în aceste momente, şi ne-a adus la cunoştinţă faptul că, la acea dată, spitalul se afla într-o criză majoră de oxigen, expirând termenul unei somaţii finale din partea firmei distribuitoare. Am luat legătura cu Florin Bogdea, care este preşedintele Comisiei de sănătate, cu Maria Poneţchi, şi împreună cu managerul spitalului s-a conceput atunci o Adresă către firma respectivă, în care s-a exprimat disponibilitatea plăţii eşalonate, ceea ce noi considerăm că este doar o soluţie de moment, urmând ca aceste probleme să existe şi în perioada următoare. Noi propunem, în măsura posibilităţilor, ca doamna manager să vină în mijlocul nostru pentru a ne prezenta necesarul de care are nevoie pentru funcţionarea spitalului, iar noi, cei de aici, împreună, să încercăm să găsim soluţii, pentru că este o problemă gravă, iar lucrurile se înrăutăţesc pe zi ce trece. Eu zic să ne pregătim, pentru că spitalul, care este acum spital-suport COVID, s-ar putea ca în viitor să devină spital-COVID. Avem, deci, nevoie de o strategie imediată”, a spus Sanda Bistrean.

Social-democratul Florin Bogdea a adăugat că primarul Felix Borcean a fost informat de îndată în legătură cu această situaţie pe care, de altfel, o cunoştea, şi a vrut ca, prin Asociaţia „Salvaţi Spitalul Caransebeş”, să cumpere oxigenul necesar staţiei de la unitatea medicală.

„Evident că toţi cei din Asociaţie, inclusiv dl preşedinte Pasere şi dl primar în primul rând şi-au dat acordul pe acel grup al nostru ca să cumpărăm în regim de urgenţă, dacă era necesar, acel gaz. Am vorbit şi atunci, telefonic, cu doamna care furnizează oxigenul, şi mai departe am discutat cu managerul spitalului, şi mi-a spus că, în urma discuţiilor avute, s-a ajuns la o înţelegere în ceea ce priveşte continuarea furnizării oxigenului la spital, deci în momentul de faţă nu mai există un pericol din acest punct de vedere. Evident, însă, că problema nu este rezolvată. Dumneaei plăteşte o sumă de bani luni, urmând ca, după aceea, toţi cei care suntem decidenţi să ne punem la o masă şi să discutăm acest aspect care ne priveşte pe toţi şi evident că în condiţiile actuale trebuie să găsim soluţia cea mai bună”, a mai spus Florin Bogdea.

La rândul său, primarul Felix Borcean a afirmat că orice sumă ar aloca primăria, spitalul nu s-ar putea folosi de acei bani pentru achiziţii. „Ei au disponibil, însă nu pot să achiziţioneze nimic fiindcă au conturile blocate. Noi, la rândul nostru, nu putem achiziţiona un produs pentru spital. Cât priveşte investiţia în staţia de oxigen de la spital, ea a fost oprită. În momentul în care dr. Gheorghe Borcean a venit a conducerea spitalului, a sistat-o”, a mai spus edilul.

Mihai Minea, membru în Consiliul de administraţie al spitalului, a precizat că poate pune la dispoziţie documentele din prima fază a acelei staţii de oxigen, în care se constată că staţia este foarte bună, deoarece creează o independenţă vizavi de oxigen, dar, în acele documente, dr. Gheorghe Borcean a făcut o comparaţie între cele două sisteme, de a cumpăra sau a produce oxigen, şi a constatat o diferenţă tehnică în primul rând, fiind vorba de faptul că cel cumpărat are o puritate de 99 la sută, iar cel produs are doar 97 la sută puritate.

1 2

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

2 × 3 =