Salvaţi Copiii: 400.000 de tineri nu au acces la educația online

Salvati Copiii Romania 1

Un studiu al Organizaţiei Salvaţi Copiii a scos la problemele reale cu care s-au confruntat mulţi români în perioada stării de urgenţă. Organizaţia a chestionat, în perioada 22-25 aprilie, beneficiari ai programelor socio-educaţionale care au spus că au întâmpinat dificultăţi în a procura alimentele necesare hrănirii copiilor, iar în cazul a 23 la sută, situaţia este şi mai dramatică: nu au putut asigura copiilor medicamentele necesare.

Mai mult decât atât, 40% dintre copiii din eşantion nu au beneficiat de educaţia online, ceea ce agravează clivajul social. Conform estimărilor Salvați Copiii, numărul copiilor de vârstă școlară aflați în risc de sărăcie sau excluziune socială care nu au participat la educația online poate trece de 400.000 de copii.

La nivelul celor 891 de copii școlari din familiile cuprinse în eșantion, 162 au avut lecții online la toate materiile și 351 la unele materii, ceea ce înseamnă că 378 (42,42%) de copii nu au avut acces la educație online, ci doar la alte intervenții de educație la distanță, la sprijin educațional din afara școlii sau au fost complet privați de educație.

Studiu mai arată că 66 la sută dintre respondenți au afirmat că cel puțin o persoană din gospodărie a fost afectată pe plan profesional în timpul crizei pandemice și al măsurilor de carantină socială luate. Cei mai mulți spun că nu mai pot găsi de muncă ocazional (27%) sau că sunt în șomaj tehnic (17%), iar 15 la sută dintre respondenți menționează că nu au avut acces la medic.

Majoritatea persoanelor au spus că așteaptă ajutor din partea instituțiilor societății civile, unele specificând și faptul că, de la declanșarea crizei, singurul sprijin pe care l-au primit a fost din partea Organizației Salvați Copiii sau a altor ONG-uri.

„Pentru o intervenție cât mai eficientă, care să corecteze decalajele, Salvați Copiii solicită Guvernului și autorităților locale ca, în perioada verii, în funcție de evoluția pandemiei și redefinirea restricțiilor sociale, să poată fi organizate cursuri de recuperare cu grupe mici de copii, în spații cu destinație educațională. Totodată, organizația recomandă utilizarea sumelor destinate programului „Cornul și laptele” pentru achiziționarea de alimente pentru copiii vulnerabili și utilizarea microbuzelor școlare pentru transportul alimentelor către familiile copiilor”, transmit cei de la Salvaţi Copiii.

În ceea ce privește intervenția organizației, până pe 15 iunie, Salvați Copiii România activează un mecanism special de suport educațional și incluziune socială pentru copiii vulnerabili, lansând un apel pentru ca 2.000 de copii să poată beneficia de acces constant și exclusiv la o tabletă conectată la internet și care să aibă instalate programele prin care se desfășoară lecțiile online.

Totodată, 120 de profesori vor fi pregătiți prin cursuri speciale, pentru a putea lucra apoi online cu acești copii. Mai mult, echipele Salvați Copiii România vor oferi suport pentru dezvoltarea abilităților de folosire a tehnologiei și utilizare sigură a internetului, atât pentru copii, cât și pentru părinți/reprezentanții legali.

2 2