Schimb de experiență și bune practici: echipa DANUrB+ vizitează Dunărea de Mijloc și Moravia

euroland2

În această săptămână, echipa Euroland Banat participă, în calitatea sa de partener în proiectul DANUrB+, la una dintre întâlnirile internaționale periodice ale partenerilor și la vizita de lucru care-i urmează acesteia. Evenimentul este găzduit de Universitatea Tehnică a Slovaciei din Bratislava (Slovenská Technická Univerzita v Bratislave) și a debutat cu reuniunea partenerilor în frumoasa capitală a Slovaciei.
Moravia și zona Dunării de Mijloc sunt regiunile cu exemple de bună practică pe care echipa DANUrB+ le vizitează în aceste zile. De la așezările slave din sec VI-X de la Mikulčice și Canalul Bat’a, important obiectiv de patrimoniu industrial, la stațiunea balneară Luhačovice, emblemă a Moraviei, de la Castelul Helfštýn (Helfenstein) și arhitectura vernaculară din Regiunea Olomouc, la orașul industrial Zlin cu ale sale ansambluri urbanistice de locuire legate de numele antrprenorului local Tomáš Baťa. Participanții la eveniment au pornit să descopere importante obiective asociate cursului Moravei și spații danubiene depozitare ale unui patrimoniu natural sau construit deosebit și ingenios valorificat. Un tur al orașului istoric Znojmo și Podgoria Lahofer, vizitarea cazematelor și a fortificațiilor de la Šatov, complexul de crame de la Plže ce datează din sec. XVI-XVII, obiectivele de patrimoniu și evenimentele culturale din zona Retz sunt și ele pe harta traseului.

Parteneri în cadrul proiectului DANUrB+, Euroland Banat propune actorilor locali și internaționali descoperirea și redescoperirea unui patrimoniu material și imaterial comun ce s-a dezvoltat de-a lungul fluviului și care se poate măsura în milenii. Mai mult, ne dorim să conectăm aceste bogății și să facilităm comunităților riverane (și nu numai) conservarea și valorizarea lor durabilă pentru binele comun.

Reamintim că rețeaua culturală DANUrB+ își propune să contribuie la consolidarea capacității actorilor locali interesați de o cooperare eficientă la nivel local și interregional, cu scopul valorificării patrimoniului Dunării. Liderul de parteneriat este Universitatea de Tehnologie și Economie din Budapesta, iar instituțiile partenere sunt mari universități danubiene prin facultățile de arhitectură de la Bratislava, Belgrad, Timișoara, Sofia și București, împreună cu ONG-uri, administrații publice și diverși actori locali. Acestora li s-au alăturat o serie de parteneri strategici asociați din același bazin dunărean pornind din zona Dunării de Mijloc și până la vărsarea în Marea Neagră.

2 2

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

5 × four =