Schimbarea la față a DNA-ului

Victor Nafiru

DNA schimbă macazul, apelând la un altfel de limbaj, diferit de cel cu care ne-a obișnuit. Cel puțin în cazul dosarului șpăgii de la PSD Arad. Este pentru prima data când procurorii apelează la formularea: „Și-ar fi folosit influența conferită de calitățile lor de persoane cu funcție de conducere într-un partid politic“. Altfel spus, în ecuația penală introduc partidul, dar și personajele, în calitate de suspecți ori inculpați, membri ai unei formațiuni politice. În cazul de față, PSD. Cel puțin pentru mine este o noutate din acest punct de vedere.

Să nu mergem prea departe de casă să ne amintim de dosarele în care apăreau inculpați primarul Reșiței, Mihai Stepanescu, ori președintele și vicepreședintele Consiliului Județean Caraș-Severin, Sorin Frunzăverde și Ionesie Ghiorghioni. Și în cazul lor s-au reținut săvârșirea unor fapte de corupție, și atunci cauzele respective au fost mediatizate la maxim, doar că DNA n-a specificat niciunde că Stepanescu era membru PSD, iar ceilalți doi, fruntași liberali.

Această nouă abordare a procurorilor pare să fie un semnal venit de undeva. Bănuim, dar nu avem certitudinea și nici confirmarea legate de acest fapt. Cu toate acestea, este clar că vizați nu sunt doar făptuitorii – inculpate și suspecți – cât mai ales partidele și liderii lor. De fapt, unul singur, până acum: PSD. Ideea ar putea fi aceea de compromitere totală a acestui partid, de ostracizare, dacă nu în masă, măcar la vârful său. E o abordare nouă care ar putea să dea roade. După scandalul șpăgii de la PSD Arad, nu ar fi exclus să avem un caz asemănător în Teleorman, după care procurorii să se mute într-un alt județ în care social-democrații au făcut legea până acuma. Și tot așa, metodic: cu nume de partid, cu exemple de președinți de organizații județene, senatori și deputați  care și-au folosit funcția politică pentru a interveni în cazuri de corupție.

Departe de mine gândul că aceste personaje sunt nevinovate. În România de ieri și de astăzi astfel de practici au existat mereu. Telefoane pentru numirea lui X și Y în funcții, concursuri trucate, șantaje au tot fost, chiar dacă nu tot timpul au fost luate măsuri împotriva vinovaților. Îmi doresc ca nume de partide, funcții și fapte mizerabile să apară în continuare în spatial public. Ca publicarea lor să nu se rezume doar la un singur partid, că dacă ar fi să se întâmple așa ceva am avea dovada că nu e vorba de o luptă împotriva corupției, ci de una pentru ciolan.

5 1