Şcoala ca un moft

Victor Nafiru

Astăzi este prima zi de şcoală. Puţin neobişnuit pentru generaţiile care, invariabil, păşeau pe poarta şcolii în data de 15 septembrie. La prima lecţie a noului an şcolar, vor răspunde prin „da“ 2.824.000 de copii de grădiniţă şi elevi din ciclurile primar, gimnazial şi liceal. Anul trecut, au fost  2.900.000 şi ceva. Unde a dispărut diferenţa de aproape 80.000? O spun statistice: fie în abandonul şcolar, fie în plecările din ţară ale românilor. În Caraş-Severin, şcoala începe cu un minus de 750 de copii faţă de 2018/2019.

Ce spun rapoartele de specialitate privitoare la noul an şcolar. Din totalul unităţilor de învăţământ preuniversitar de stat, 20% nu deţin autorizaţie sanitară. Adică, funcţionează în afara legii, cu weceuri în curtea şcolii, fără apă curentă şi canalizare. Aşa se întâmplă în fiecare an, însă nicio autoritate abilitată să ia măsuri drastice pentru remedierea situaţiei nu are curaj să închidă şcoala sau grădiniţa, să trimită copiii acasă până când totul va fi în regulă. Aproape 40% dintre şcoli nu au pază şi nici sistem video, iar zeci de mii de elevi nu vor găsi manuale pe bănci în prima zi de şcoală. Că aşa e la noi, totul se face cât mai târziu. Apoi, 3.900 de clădiri nu deţin autorizaţie de securitate la incendiu. Cum ar veni, cursurile în aceste unităţi de învăţămând au loc pe „barba“ primarilor şi pe veşnicile promisiuni şi văicăreli ale politicienilor de la guvernare. Doar când se întâmplă vreo nenorocire ne aducem aminte de toate acestea şi dăm vina pe alţii pentru neputinţa ori indiferenţa noastră.

Aceleaşi rapoarte, cât se poate de oficiale, arată că în sute de unităţi de învăţământ din toată ţara nu va fi strigat catalogul în prima zi de şcoală. În acele şcoli, 13 sunt în Bucureşti, lucrările de reparaţii, începute în vară, se vor termina… cândva. Când? Cu siguranţă, nici primarii, nici directori şi nici inspectoratele şcolare nu ştiu. Cu atât mai puţin constructorul care, ba nu are meseriaşi, ba nu primeşte la timp banii din contract, ba sunt prea multe sărbători legale. Asta, cu nepredatul la timp a lucrării e o boală naţională, drept pentru care puţini se mai impacientează, aşa cum ar fi normal.

Pe lângă copii, pragul şcolii va fi trecut de peste 210.000 de dascăli, dintre care aproape 5.000 sunt necalificaţi, însă dispuşi să predea în zona rurală, la clase cu cinci-şase elevi. Şi apropo de profesori, cei care se angajează pentru prima dată în învăţământ sunt obligaţi să treacă pe la poliţie, să aducă adeverinţa care să ateste faptul că nu se regăsesc în Registrul naţional al violatorilor şi pedofililor. E tare, asta: profesor violator ori pedofil numai că, un asemenea registru nu există. Există doar nişte profitori care îşi spun politicieni şi guvernanţi care nu mai ştiu să inventeze ca să le fie bine!

5 1