Scriitorul Ion Marin Almăjan a fost omagiat la el acasă. La Dalboşeţ

ION MARIN ALMAJAN

Săptămâna trecută, scriitorul Ion Marin Almăjan, considerat, pe bună dreptate de către Octavian Doclin, „cel mai important prozator al Banatului” (Octavian Doclin), precum și unul dintre importanții scriitori ai literaturii române contemporane, a fost omagiat la el acasă, în localitatea natală, Dalboșeț.

La inițiativa Asociației Publiciștilor Presei Rurale din Banatul Istoric și a revistei de cultură „Almăjul” din Șopotu Vechi (coordonator și inițiator prof. Gheorghe Rancu), în data de 6 septembrie, Primăria și Consiliul Local Dalboșeț, au organizat o manifestare culturală de excepţie, în cadrul căreia a fost dezvelită o placă omagială dedicată scriitorului, publicistului și editorului Ion Marin Almăjan.

Potrivit managerului Bibliotecii Orăşeneşti „Tata Oancea“, din Bocşa, Gabriela Şerban, cu acest prilej a fost lansată și o plachetă intitulată „Omul de cultură și scriitorul Ion Marin Almăjan”, editată sub egida Asociației Culturale BANATCULT Almăj, sub atenta îngrijire a scriitorului și editorului Gheorghe Rancu Bodrog.

La eveniment au participat scriitori și importanți oameni de cultură din Banat, dragi prieteni și apropiați ai sărbătoritului, fiecare dintre aceștia adresând un cuvânt de felicitare și bucurie atât pentru scriitorul omagiat, cât și pentru organizatorii și inițiatorii unui asemenea frumos și important proiect.

Ion Marin Almăjan s-a născut în 16 noiembrie 1940 la Dalboșeț (Caraș-Severin), este un cunoscut scriitor, antologator, eseist, editor, jurnalist, important om de cultură, membru al Uniunii Scriitorilor din România. Dintre volumele semnate, amintim: „Sunt dator cu o durere” (povestiri, 1970); „Spune-mi, unde duce acest drum?” (roman, 1972); „Neîmpăcați în mânie” (roman, 1974); „Sentimentul puterii” (roman, 1974); „Tornada” (roman, 1980); „Întoarcerea spre asfințituri” (povestiri, 1984); „Requiem per una regina” (povestiri traduse în italiană, 1984);  „În afara gloriei” (roman, 1994); „Vremea hahalerelor”(pamflete politice, 1998); „Mătușa mea, Maria Theresia” (povestiri, 2003); „Amintiri despre țărani” (2011); „România cu pistolul la tâmplă (eseuri, 2013); „Ochiul neadormit al bufniței” (eseuri, 2016); „Orgoliile orașului regal” (roman, 2018).

5 1