Șeful Serviciului Arme de la IPJ Caraș-Severin și-a petrecut noaptea în arestul poliției

STEFAN RADU

După arestarea, judecarea și condamnarea în trecut a doi dintre primarii Reșiței, a unui președinte și a unui vicepreședinte de Consiliu județean, iată că a venit vremea ca prefectul județului, în speță, Matei Lupu, să primească din partea procurorului DIICOT 60 de zile de control judiciar, iar șeful Serviciului Arme, Explozibil și Arme Periculoase din cadrul IPJ Caraș-Severin, cms. șef Radu Ștefan, să petreacă noaptea de miercuri spre joi în arestul Poliției. Alături de el, alte patru persoane inculpate, dintre care doi foști militari de carieră, Nicolae Cernea, și el cândva lucrător la Serviciul Arme, și Ioan Pop, angajat al Jandarmeriei. Noaptea târziu, după ora 2, cei cinci au fost încătușați și urcați în dubă, apoi duși în arestul IPJ.

Toată după-amiaza și seara zilei de miercuri, la Parchetul de pe lângă Tribunalul Caraș-Severin a fost un du-te-vino, avocați, mascați care aduceau suspecții, familiile acestora, procurori, presă. Rând pe rând pe la audieri au trecut un număr de nouă persone, între care fostul primar al Bocșei, Mirel Pascu, și prefectul Matei Lupu. Amândoi declarau că sunt nevinovați că nu au niciun amestec cu această poveste. Matei Lupu spune că: „ Am răspuns întrebărilor anchetatorilor și las organele de cercetare penală să soluționeze acest dosar. Mă consider nevinovat, nu am săvârșit nicio faptă de instigare la abuz în serviciu și mâine mă voi prezenta la locul de muncă, nefiindu-mi interzis acest lucru. Singura interdicție este aceea de a părăsi țara”.

Apărătorii suspecților au fost rezervați în declarații, spunând că este vorba de un dosar complex în care se vorbește despre infracțiuni de: constituire a unui grup infracțional organizat, nerespectarea regimului armelor și munițiilor, luare de mită, dare de mită, trafic de influență, cumpărare de influență, abuz în serviciu, fals material în înscrisuri oficiale, fals intelectual, uz de fals, mărturie mincinoasă și divulgarea informațiilor secrete de serviciu sau nepublice.

„Împotriva clientului meu, Radu Ștefan, au fost reținute mai multe infracțiuni, precum aderarea la un grup infracțional organizat, luare și dare de mită și de fals. El a fost reținut pentru 24 de ore, n-am văzut dosarul, nu am avut acces la el, dar vă pot spune că mâine dosarul va fi înaintat Tribunalului Caraș-Severin, cu propunerea de arestare preventivă. Din punctul meu de vedere, joi va fi bătălia cea mare, lupta în instanță, când vom încerca să dovedim că măsura arestului preventiv este una excepțională, care nu se ia la tot pasul și una care ar trebui luată în acest dosar. Cu siguranță, Parchetul va încerca să dovedească că sunt suficiente probe pentru luare acestor măsuri. Personal, cred că este nevoie să se aibă în vedere că scopul măsurii preventive se impune doar în anumite situații limitative. Eu cred că Tribunalul Caraș-Severin poate l, și altă măsură preventivă, mai există și controlul judiciar și arestul la domiciliu. Consider că măsura arestului preventiv trebuie luată în dosare grele, dosare cu valoare mare și violență și nu neaparat în dosare în care vorbim de polițiști“, spunea aseară târziu Cosmin Bolosin.

Radu Cristescu Ciulei, avocatul lui Nicolae Cernea, fost polițist în cadrul aceluiași Serviciu de Arme, Explozibili și Substanțe Periculoase a ținut să precizeze: „Este acuzat de mai multe infracțiuni între care constituirea de grup infracțional organizat, infracțiuni la regimul armelor și munițiilor. Clientul meu a fost reținut pentru 24 de ore, urmând ca mâine (astăzi, n.r.), să se facă propunere pentru arestare preventivă. Sunt peste 40 de inculpați sau suspecți, dar cred că pe timpul audierilor numărul acestora se va ajusta“.

Cei cinci reținuți vor fi prezentați judecătorului cu propunerea de arestare preventivă.

2 2