Sfântul Andrei. Peste 700.000 de români sărbătoresc astăzi ziua de nume
Peste 700.000 de români poartă numele Sfântului Apostol Andrei. Sfântul Apostol Andrei a fost proclamat Ocrotitorul României, în anul 1997. Ziua prăznuirii sale a devenit sărbătoare bisericească naţională, ca urmare a Hotărârii Sfântului Sinod din 14 noiembrie 2001, datorită evlaviei poporului drept-credincios faţă de Sfântul Apostol Andrei.
Tradiţia şi folclorul românesc amintesc despre prezenţa Sfântului Apostol Andrei în părţile Dobrogei, unde apostolul şi însoţitorii săi şi-au găsit loc de odihnă într-o peşteră, acesta fiind primul dintre apostoli care a propovăduit Evanghelia la geto-daci, pe teritoriul Dobrogei.
Supertiții și obiceiuri
În popor, noaptea de Sfântul Andrei este un fel de Halloween al românilor, însoțită de foarte multe tradiții și superstiții. Conform oamenilor, în această seară spiritele ies în lume, lupii vorbesc cu grai omenesc spunând lucruri de-a dreptul înfioratoare. Mai mult, cei care au nenorocul de a fi atacați de acești lupi în aceasta noapte se vor transforma în varcolaci.
În noaptea de Sfântul Andrei, hotarul dintre cele văzute şi cele nevăzute dispare, iar momentul este propice pentru unele practici de prospectare a viitorului.