Speranţă pentru parcurile naţionale din România

om in padure

Propunerea legislativă pentru interzicerea tăierii pădurilor din parcurile naționale a fost depusă joi, de senatorul USR Mihai Goțiu, în camera superioară a Parlamentului. „E o propunere legislativă care vine după numeroase vizite în teren, în parcurile naționale ale României, unde am văzut dezastrul creat de drujbe. Unele din aceste situaţii au fost obiectul unor interpelări parlamentare, al unor anchete ale Corpului de Control al Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor. Unele dintre ele s-au încheiat cu sesizări penale, dar dezastrul a continuat. De asemenea, în documentarea acestei legi am discutat cu numeroşi specialişti din domeniu, cu reprezentanţi ai societăţii civile, am făcut vizite de documentare în Austria, unde am vizitat parcurile naţionale şi am văzut cum aceste parcuri nu doar că sunt conservate, păstrate pentru viitorul sănătos al acelor cetăţeni, ci în acelaşi timp sunt motoare de dezvoltare sustenabilă pentru regiuni întregi”, afirmă parlamentarul USR.

Mihai Goțiu explică faptul că sunt acțiuni care trebuie schimbate în administrarea parcurilor naționale, astfel încât acestea să nu devină “sursa de venit a unor iresponsabili și a grupurilor de interese”, ci să asigure conservare biodiversitații. Camera Deputaților a eliminat interdicția adoptată de Senat, în urma presiunilor făcute de Romsilva.

“Legea lui Goțiu” este primul proiect de lege care poate proteja în mod real tezaurul natural, se arată într-un briefing de presă publicat, vineri, pe

site-ul Agent Green.

“Parcurile Naționale sunt cele mai prețioase categorii de arii naturale protejate din lume. Peste tot, acestea se supun unor principii care asigură în egală măsură conservarea biodiversității și prosperitatea comunităților locale. S-a făcut conservare doar cu drujba, deși pădurile din aceste nestemate acoperă doar 1% din suprafața țării. Au mai fost tentative legsilative și promisiuni politice în trecutul apropiat, însă acesta este primul proiect de lege serios pregătit și care întrunește toate exigențele științifice, sociale, economice și administrative”, a declarat Gabriel Păun, președintele Agent Green.

4 1

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

eighteen − 1 =