Spitalul din Caransebeș, singurul din Caraş-Severin care va fi Spital-suport COVID-19
În cadrul unei conferințe de presă susținută marți, 24 martie, managerul Spitalului Municipal de Urgență din Caransebeș, Adrian Cican, a vorbit despre faptul că s-a stabilit ca această unitate medicală să fie Spital-suport COVID-19, fiind singurul de acest tip din Caraş-Severin care va îngriji pacienţii infectaţi cu noul coronavirus, ordinul de ministru în acest sens urmând să fie dat însă abia în şedinţa de guvern de joi, 26 martie.
„Faptul că noi am fost desemnaţi de Ministerul Sănătăţii, deocamdată fără ordin, nu înseamnă că managerul spitalului, Cican, primarul Felix Borcean, directorul Direcţiei de Sănătate Publică, prefectul judeţului sau preşedintele Consiliului judeţean am cerut ca această unitate să devină spital-suport, a declarat Adrian Cican. Au fost, pur şi simplu, nişte reguli satabilite la nivelul Ministerului Sănătăţii, respectiv faptul că, în general – pentru că sunt şi câteva excepţii -, la nivel naţional spitalele judeţene au fost excluse să facă parte din acest tip de Spital-suport COVID-19. Motivele, după părerea mea, sunt foarte corecte. Nu este însă corect faţă de primarul Felix Borcean sau faţă de mine, managerul Cican, ca anumite persoane, poate şi unele dintre cadrele medicale, să acuze că în acest moment noi devenim spitalul care va îngropa sistemul medical din Caransebeş sau care va avea probeleme ulterior, după trecerea acestei perioade nefericite pe care o traversează întreaga ţară. Oamenii trebuie să se gândească la faptul că şi dacă sunt din Caransebeş, şi dacă sunt din Reşiţa sau din Băuţar, pacienţii cu COVID-19 sunt semenii noştri”, a mai spus Cican.
Managerul spitalului a ţinut să mulţumească consilierilor judeţeni pentru că au aprobat, în şedinţa de marţi, suma de 800.000 de lei pentru achiziţionarea unui aparat de depistare a virusului COVID-19, ceea ce situează unitatea medicală caransebeşeană în elita spitalelor de la nivel naţional dotate cu Real Time PCR, care va asigura o testare microbiologică genetică şi în viitor, în cadrul instituţiei caransebeşene.
Miercuri dimineaţă – a mai spus Adrian Cican – urma să aibă o întâlnire cu medicii şefi de secţie de la Spitalul din Oţelu Roşu, care, din acest moment, devin activi în această zonă şi se vor întâlni cu medicii caransebeşeni pe care îi vor sprijini, iar de la spitalul din Moldova Nouă va fi delegat în acest sens un medic de la Anestezie Terapie Intensivă.