Spitalul din Oraviţa – negativ la COVID-19. Băile Herculane, „pozitive” la jigniri şi mofturi
La exact două luni de la declanşarea pandemiei de COVID-19, sâmbătă au sosit de la Spitalul de Boli Infecţioase Timişoara rezultatele anchetei epidemiologice efectuate la Spitalul Orăşenesc din Oraviţa, acolo unde, în cursul săptămânii trecute, a fost depistată pozitiv o asistentă, soţul acesteia fiind şi el infectat cu noul Coronavirus. Conform declaraţiilor dr. Romeo Dumitrescu, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Caraş-Severin, toate cele zece teste efectuate de personalul medical de la Oraviţa au ieşit negative.
De asemenea, tot negative au ieşit şi testele persoanelor izolate care prestează servicii în căminele pentru persoane vârstnice sau cu handicap din Anina şi Bocşa, şi în bună parte în cazul celor din Reşiţa şi Caransebeş, reper indirect că cei internaţi în aceste instituţii prezintă o stare de sănătate bună.
O problemă se înregistrează însă la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Reşiţa, unde preotul acestei unităţi medicale a fost depistat pozitiv la testul pentru COVID-19, el fiind în momentul de faţă internat. În schimb, soţia acestuia şi cei doi copii nu sunt infectaţi, ei aflându-se în prezent în autoizolare, ne-a mai informat dr. Romeo Dumitrescu.
În ceea ce priveşte persoanele carantinate în Caraş-Severin, numărul acestora se ridică la 213. Probleme fac cele cazate la Centrul de carantină din Băile Herculane, de supravegherea cărora se ocupă doi medici, doi asistenţi şi o grupă de jandarmi. Atmosfera înregistrată nu este însă una tocmai potrivită, deoarece multe dintre aceste persoane vin aici pur şi simplu pentru că văd în hotelul care a fost transformat în centru de carantină un loc unde se pot caza şi mânca gratuit două săptămâni. Acestea sunt ori oameni care nu au avut un loc de muncă, sau hoţi ori prostituate, unii sunt veniţi din ţări unde au reprezentat probleme sociale pentru autorităţile de acolo, şi au dat în repetate rânduri dovadă de obrăznicie, umilind sau jignind cadrele medicale şi jandarmii, ori au pretenţii exagerate, cerând meniuri speciale, anumite mărci de ţigări şi cafea, sau doresc să asculte muzică. Din fericire, ne-a mai spus dr. Romeo Dumitrescu, până acum nu s-a ajuns la acte de violenţă sau la distrugeri materiale.