Start şi la vaccinarea medicilor de familie
De astăzi, și medicii de familie din România, ca o ultimă fază a primei etape de vaccinare, au acces la vaccinul antigripal. Aceștia sunt programați la centrele de vaccinare din prima etapă, în Caraș-Severin existând cinci asemenea centre amenajate la spitalele din Reșița, Caransebeș, Oțelu Roșu, Oravița şi Moldova Nouă.
Primele doze de vaccin antigripal au fost administrate la spitalele din Caransebeș și Oravița, ulterior începându-și activitatea și centrul de vaccinare de la Spitalul Județean de Urgență din Reșița.
Vaccinarea anti-Covid-19 a început în România din 27 decembrie, iar prima persoană vaccinată a fost Mihaela Anghel, asistență medicală generalistă, care în decursul acestui an a preluat primul pacient infectat cu Sars-Cov-2.
Vaccinarea cadrelor medicale din prima linie va continua în această primă etapă de vaccinare. Nouă tulpină a virusului SARS-CoV-2 a creat suspiciuni în legătură cu eficientă vaccinului, astfel că ministrul Sănătății prezintă care este de fapt efectul vaccinului asupra corpului uman: acesta are ca țintă proteină Spike a virusului, glicoproteina care este capabilă să declanșeze un răspuns imun. Ea intră în celule umane, prin legarea receptorilor din tractul respirator și gastrointestinal. Proteina Spike este străină sistemului imunitar și atunci când ea este produsă post-vaccinal declanșează răspunsul imun, în urmă căruia se produc anticorpi. Prin modificarea regiunilor proteinei Spike se pot cauza mutații care pot duce la scăderea eficienței anticorpilor.