Tanke schon…

Mario Balint

… a fost mme-ul săptămînii trecute, cu referire directă la decizia politică a Germaniei de a trimite două batalioane de tancuri Leopard 2, adică 14 bucăţi, Ukrainei. Asta după multe refuzuri, dezbateri, demisii şi negocieri extrem de dure cu Statele Unite, aflate “la manşa” acestei noi “Coaliţii de voinţă”, construită separat de structurile NATO. Pentru Germania, este a doua oară de la debutul re-izbucnirii ostilităţior pe scară largă în Ukraina, cînd îşi încalcă propriile principii. Berlinul declara anterior că refuză să livreze orice fel de ajutor militar Ukrainei pentru că ar fi împotriva consensului naţional german de a sprijini alte ţări în afara NATO!

Dar să zicem că nu a fost o cedare “unilaterală”. Americanii, care luna trecută excludeau livrarea de tancuri, au anunţat că vor livra 31 de tancuri grele Abhrams M1. Probabil, cei doi jucători, RFG şi SUA, vor vîna imaginile de pe front în care Abhrams şi Leopard vor sta turelă lîngă turelă în faţa “inamicului comun”. Această imagine reprezintă, însă, o chestiune de timp, pentru că nu există un termen de livrare a tancurilor către armata ukraineană aflată, deocamdată, în tranşee în faţa ruşilor. Se vorbeşte de august, se vorbeşte de sfîrşitul lui martie…

… cert este că, după ce au promis că cele 14 tancuri Challenger 2 vor zdrobi sub şenile tot ce poartă însemnele Z pe cîmpul de luptă, oficialii britanici spun că nu prea ar fi de acord ca tehnologia Coroanei să încapă pe mîinile barbarilor din stepele asiatice, drept pentru care, în aceste zile, se discută intens la nivel de minister al apărării de la Kiev, cum ar putea ukrainenii să evacueze de pe linia frontului fiecare tanc britanic lovit de ruşi… Necruţătoarea presă britanică vorbeşte de disensiuni clare între negociatori şi propunerea ca Challenger-urile să fie trimise la pachet cu “contractori civili” britanici care să le opereze, adică militari care se hotărăsc să-şi petreacă concediul pe malurile minunatului Nipru…

… entuziasmul Poloniei, aflată în avangarda Coaliţiei tancurilor, cel mai radical susţinător al cauzei ukrainene împotriva Moscovei – şi istoric pot să înţeleg de ce! – nu vine de la deblocarea ofertei de tancuri din partea Germaniei, Marii Britanii şi SUA, ci din promisiunile venite din partea Spaniei şi… Marocului. Primei nu i-a păsat niciodată ce se întîmplă în Europa de Est, iar regatul african e strîns cu uşa, probabil, de alte entităţi “pacificatoare”. Cert este că Marocul livrează tancuri T-72 modernizate recent în Cehia, adică exact cu ce luptă ruşii acum, pe rasputiţa asta ukraineană!

Şi pentru că aminteam de Cehia… Un apropiat al premierului român Nicolae Ciucă, Petr Pavel, general în retragere, a cîștigat alegerile prezidențiale din Cehia, în fața fostului prim-ministru Andrej Babiš, transmite The Guardian. Interesant!

În urma acestui rezultat, Pavel, fost șef al Statului Major al armatei, va prelua funcția de președinte al Cehiei în luna martie, de la actualul președinte în exercițiu, Milos Zeman, care a deținut această funcție în ultimul deceniu, dar căruia i se interzice prin constituție să candideze pentru un nou mandat. „Pavel este un tip diferit. El este mult mai civilizat și mai cu picioarele pe pământ. El pune mult accent pe reprezentare și are opinii pro-occidentale puternice. Pe scena internațională, vom vedea la președinție pe cineva care reprezintă ceea ce a fost Václav Havel și este o schimbare față de ultimii doi președinți”, a declarat Jiří Pehe, analist politic și director al Universității New York din Praga, care a spus despre actualul președinte că a fost „pro-rus, a sabotat sancțiunile împotriva rușilor, a ocolit constituția”.

Am să închei spunînd că în timp ce toţi ochii sînt aţintiţi spre Ukraina, Secretarul de stat Antony Blinken a declarat duminică că executivul american nu exclude acţiunile militare pentru a opri Iranul să se doteze cu arme nucleare… Într-un interviu pentru canalul de televiziune Al Arabiya în cadrul turneului său în Orientul Mijlociu, Antony Blinken a declarat că „totul este pe masă”. A adăugat însă că diplomaţia este calea preferată. Iranul a avut şansa de a reveni la acordul nuclear internaţional, dar a respins-o, a spus şeful diplomaţiei americane. Asta în timp ce Israelul se pare că a atacat cu drone uzine de armament iraniene, în cursul nopţii trecute… Drone lansate de la o bază israeliană din Azerbaidjan au lovit ținte din cel puțin opt orașe iraniene în cursul nopții de 28 spre 29 ianuarie. Potrivit rapoartelor unor surse independente, au fost lovite mai multe fabrici de drone și de muniție din orașele Teheran, Karaj, Narmak, Hamadan, Isfahan, Khoy, Azarshahr și Tabriz. De asemenea, au fost lovite sediile Gărzilor Revoluționare din Iran (brațul armat al regimului Ali Khamenei) și cel al Centrului pentru Dezvoltare Nucleară din Teheran. Una dintre explozii, a unui buncăr subteran de muniție, a generat un cutremur cu magnitudinea de 5,9. Cel mai probabil, au fost lovite inclusiv fabrici de drone destinate Rusiei. Experții în politică internațională se așteaptă ca Rusia să-și arate nemulțumirea față de inițiativa Israelului. În afara uzinelor de rachete şi bazelor militare, lovituri precise cu drone ar fi vizat ținte umane din diverse orașe din Iran, susțin surse care prezintă imagini cu mașini și locuințe distruse.

Obsedat de declanşarea unui război cu Iranul încă de la primul său mandat, premierul israelian Benjamin Netanyahu, aflat la al şaselea mandat!, a ținut o conferință de presă în seara zilei de sîmbătă, 28 ianuarie a.c., cu puțin timp înainte de declanșarea atacurilor: „În seara asta am decis să atacăm organizațiile teroriste. Răspunsul nostru va fi puternic, rapid și precis. Cine vrea să ne facă rău va suferi”… Răspunsul societăţii israeliene, fără tabuu-ri şi fără clişee, a fost clar manifestat, tot sîmbătă, împotriva militarismului agresiv şi excesiv promovat de guvernul de la Tel Aviv, prin proteste gigantice împotriva lui Bibi. Vremea lui a trecut! Iar Israelul trebuie să privească înainte! Sigur, un război cu Iranul i-ar salva funcţia lui Bibi… sprijinit de SUA!

2 2

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

13 − five =