Tinerii din comuna Răcăşdia păstrează cu sfinţenie tradiţiile de Paşte
După ce noaptea trecută tinerii din parohia Răcăşdia, Caraş-Severin, au păzit mormântul lui Iisus, astăzi, s-au adunat în curtea bisericii pentru a pregăti Paştile. Fiecare dintre ei ştiu foarte bine ce trebuie să facă. Femeile din sat au adus deja ouăle roşii, pâinea e tăiată cu grijă, la fel şi caşul, iar carnea de miel şi ouăle şunt împărţite în mod egal pentru a fi suficiente pentru fiecare enoriaş. Credincioșii vor pleca acasă cu Paștile imediat după ce sujba de Înviere va fi gata şi vor gusta din ele, pe nemâncate, în cele trei zile ale praznicului Învierii Domnului.
Ca şi în alte parohii din Banat, aceste zile sunt foarte importante pentru credincioşi. „Cea mai intensă săptămână din Postul Sfintelor Paşti este săptămâna Sfintelor Pătimiri. Începe cu Denia din duminica Floriilor şi continuă până în noaptea Învierii. Se parcurge drumul de la intrarea triumfală în Ierusalim până la răstingnirea şi punerea în mormânt a Domnului”, explică pr. ic. stavr Gheorghe Țibuleac.
O altă tradiţie care a fost păstrată la Răcăşdia este cea de a aprinde focurile în timpul procesiunii din noaptea de Înviere. Fiecare credincios aprinde în faţa casei un foc şi aşteaptă alaiul de enoriaşi să-i aducă „lumina”, fiind întâmpinaţi cu „Hristos a Înviat!”. În prima zi de Paşti, tinerii pleacă „la împărţit” cu ouă roşii, colăcei şi o bucată de cârnaţ. De obicei tradiţia se păstrează în familie, „împărţitul” fiind dus la neamuri şi prieteni apropiaţi.