Tinerii din Reşiţa sunt tot mai interesaţi de tradiţiile din străbuni
Lăsatul Secului, Leoarfele sau Făşancul sunt tradiţii speciofice banatului Montan, la intrarea în Postul Paştelui. Interesul tinerilor pentru păstrarea acestor obiceiuri străvechi a dus la organizarea a două evenimente culturale ce vor avea loc în două şcoli din Reşiţa.
În data de 9 martie, elevii Şcolii Gimnaziale numărul 9 Reşiţa, alături de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Caraş-Severin, vor putea urmări un material video ce explică micuţilor obiceiurile bănăţene, în cadrul „Carnavalurile populare de Lăsatul Secului, Nunta şi Tocma Cornilor la Bănia, Valea Almăjului“. Mai apoi, aceştia vor participa la o paradă a costumelor elevilor de clasa a III-a A şi a III-a B. Tot în cadrul acestui eveniment, tinerii vor putea vizita şi expoziţia de măşti realizate de prof. Marinela Alina Ciontea.
„Carnavalurile populare de Lăsatul Secului, leorfele, Făşang“, este cel de al doilea eveniment organizat de instituţia judeţeană, în colaborare cu Colegiul Naţional „Mircea Eliade“, Reşiţa. Astfel, în data de 11 martie, în instituţia şcolară vor avea loc prezentări ale obiceiurilor, iar Adela-Lungu Schindler va aduce în faţa tinerilor cel mai recent material al dânsei, „Practici carnavaleşti de Lăsatul Secului“.