Trump şi inteligenţa. Artificială!

mario2 e1552647194829

Zilele trecute, preşedintele american Donald Trump a acuzat companiile de tehnologie Facebook, Twitter şi Google că promovează ”democraţii de extremă stînga”, însă a promis că va ”cîştiga oricum”, scrie Politico. Afirmaţia lui Trump vine după ce Devin Nunes, membru republican al Camerei Reprezentanţilor din Congres, a intentat un proces împotriva Twitter, acuzînd compania de un tratament incorect al utilizatorilor conservatori.

„Facebook, Google şi Twitter, ca să nu mai zic de Presa Coruptă, sînt atît de clar de partea democraţilor de extrema stînga. Dar nu vă temeţi, vom cîştiga oricum, la fel cum am făcut şi înainte! #MAGA”, a scris Trump pe Twitter, făcînd referire prin MAGA la sloganul său de campanie „Make America Great Again”.

Trump şi alţi conservatori au susţinut în repetate rînduri că reţelele sociale reduc la tăcere conservatorii în eforturile lor de a libera reţelele de conturi false.

Nunes a intentat un proces de 250 de milioane de dolari pentru defăimare împotriva Twitter, a două conturi de Twitter anonime şi a consultantului politic Liz Mair. Nunes a acuzat conturile de „neglijenţă, defăimare, cuvinte insultătoare şi o conspiraţie civilă”.

Nunes susţine că Twitter a redus la tăcere conservatorii pentru a influenţa alegerile din 2018.

În ciuda criticilor, Trump a cheltuit mai mult decît oricare alt candidat la alegerile prezidenţiale din 2020 pentru campaniile sale pe Google şi Facebook, peste un milion de dolari fiind alocaţi reclamelor pe Google şi 3,5 milioane de dolari pentru cele de pe Facebook.

Revenind în Ţara Mioriţei, Facebook a anunţat recent că a şters 31 de pagini, conturi şi grupuri de Facebook acuzate că fac parte dintr-o „reţea ce operează în România printr-o combinaţie de conturi false şi reale” şi care încercau să „promoveze o naraţiune pozitivă” faţă de PSD. Reprezentanţii Facebook mai spun că persoana din spate este un asociat al partidului. „Am eliminat şi 31 de Pagini, Grupuri şi conturi Facebook pentru implicarea într-un fals comportament coordonat, ca parte a unei reţele care a funcţionat în România şi a folosit o combinaţie de conturi false şi cîteva conturi autentice pentru a-i induce în eroare pe alţii despre cine erau şi despre ce anume făceau”, scrie într-un comunicat al Facebook, publicat de întreaga presă românească la momentul potrivit.

Facebook a anunţat că a închis 137 de pagini, grupuri şi conturi Instagram din Marea Britanie şi alte 31 din România, pentru că au avut un comportament neautentic coordonat. Persoanele din spatele conturilor respective se prezentau ca fiind activişti de extremă-dreapta sau anti-extremă-dreapta şi au administrat conturi false pentru a propaga ura şi a răspîndi comentarii cu rol de dezbinare, de ambele laturi ale dezbaterilor politice din Marea Britanie, a scris Nathaniel Gleicher, șeful pentru cyber-security al Facebook.

După cum remarcă The Economist, politicienii reali caută ca mesajul lor să ajungă la cît mai multe persoane, mai ales în vremuri în care încrederea în conducători este scăzută, iar performanţele le sînt puse sub semnul întrebării. „Dacă trebuie să închidă, poate să închidă tot PSD-ul,” a declarat preşedintele partidului, Liviu Dragnea, într-o conferinţă de presă.

Reţelele de socializare funcţionează, ca orice program virtual, în baza unor algoritmi ce definesc inteligenţa artificială. Se pare că anumiţi lideri şi anumite atitudini intră în contact contondent cu inteligenţa artificială. Aţi văzut TERMINATOR? Vă amintiţi, programul acela de calculator a fost construit pentru a identifica şi elimina orice ameninţare la adresa omenirii. Aşa a descoperit Programul că OMUL este cel mai mare duşman al omenirii! După asta… Schwarzenegger a mai bifat un personaj de succes! Dar ce ne facem cînd inteligenţa artificială constată că are o problemă cu diferiţi lideri? Grea întrebare! Şi, una şi mai grea: trăim vremuri în care inteligenţa artificială se dezvoltă puternic, dar şi vremuri în care democraţia este sub asaltul unui politic atipic pentru democraţie, a liderilor autoritari, populişti sau de-a dreptul corupţi. În atare condiţii, oare nu s-ar cădea intrarea inteligenţei artificiale în politic? E o întrebare. Şi în mod serios şi-o pune The Economist!

Răspunsul meu: într-o economie digitală, a deţine noile tehnologii te poate face stăpîn, dar nu lider!

4 1