Turismul din Caraş-Severin, între promisiuni electorale, dorinţă şi realitate!

SEMENIC

S-a tot spus că turismul poate reaşeza Banatul de Munte pe harta judeţelor prospere. Unii politicieni, mai mult s-au mai puţin populişti, l-au numit Mica Elveţie. Şi de fiecare dată când s-a întâlnit cu electoratul în campaniile electorale, au promis că vor face din Caraş-Severin raiul de pe pământ. Aceasta însemnând infrastructură, pârtii de schi, telegondole, locuri de cazare, oportunităţi de petrecere a timpului liber etc.

Din păcate, între dorinţele şi promisiunile vânătorilor de voturi şi realitate este o mare diferenţă, dovadă că judeţul nostru, deşi are munţi, lacuri naturale şi artificiale, rezervaţii naturale, iar Dunărea intră în ţară pe aici, nu se situează pe primele locuri ale unui clasament ce include numărul turiştilor ce-l vizitează.

Mărturie stau datele Direcţiei Judeţene de Statistică Caraş-Severin. Astfel, în luna ianuarie numărul sosirilor în unităţile de cazare din judeţ a fost de 13.599, cu 50% mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului trecut, dar de două ori şi jumătate mai puţin decât în lunile de vară ale lui 2018. De aici şi concluzia că judeţul Caraş-Severin este mai atractiv vara decât iarna, iar asemuirea cu Elveţia din estul Europei, pică.

Cele mai multe cazări le-au înregistrat hotelurile – 10.174, cu 27.000 de înnoptări, iar cele mai puţine au fost în moteluri şi vile turistice – 61, respectiv 68. Nici pensiunile turistice ori agroturistice nu au stat mai bine la acest capitol – 1.342, respectiv 1.322 de sosiri, în timp ce numărul cumulat al înnoptărilor este de aproape cinci ori mai mic decât cel înregistrat în hoteluri.

1 2