Turnul de la Turnu Ruieni, în atenţia primarului Cosmin Belci
La împlinirea a şase luni de la preluarea mandatului, primarul comunei Turnu Ruieni, Cosmin Belci, ne-a informat că, în acest răstimp, s-a făcut recepţia la lucrările executate la Grădiniţa din Borlova, realizate prin PNDL 2, costul acestora ridicându-se la două milioane de lei, astfel că, din 10 mai, copiii au început programul în noua locaţie. Cea mai importantă parte a dotărilor, respectiv băncile şi tablele magnetice, a fost achiziţionată cu bani de la bugetul local, fiind vorba despre 55.000 de lei.
Tot anul acesta, a mai spus edilul, se va face, cu siguranţă, recepţia şi la lucrările executate la corpul principal al şcolii din Borlova, ceea ce înseamnă că din 15 septembrie elevii vor putea frecventa o şcoală reabilitată în întregime, cu 11 săli de clasă pentru ciclurile preşcolar, primar şi gimnazial.
De asemenea, în partea de jos a comunei se lucrează pe două proiecte de apă şi canal, finanţate prin PNDL, care prevăd două extinderi la reţeaua de canalizare, care însumează 3,5 km, iar în ceea ce priveşte reţeaua de apă, gradul de montare a apometrelor este de 95 la sută în Zerveşti şi Dalci, şi de 80 la sută în centrul de comună.
„În ceea ce priveşte staţiunea Muntele Mic, în ultimele şase luni s-au finalizat lucrările pe o lungime de peste 4 km la reţeaua de apă şi pe alţi 4 km la cea de canalizare, dintr-un total de 15 km, rămânându-ne de executat o diferenţă de aproape 7 km, plus racordurile la apă şi la staţia de epurare în partea de jos a reţelei, în vecinătatea localităţii Borlova”.
Pentru următorii trei ani, Cosmin Belci a afirmat că administraţia locală a finalizat deja un studiu de fezabilitate pentru reţeaua de gaz a comunei, în momentul de faţă aşteptându-se lansarea axelor de finanţare, pentru identificarea surselor din care se pot obţine fondurile necesare.
„În primele şedinţe de consiliu local, împreună cu colegii mei consilieri am aprobat demararea unui proiect cu finanţare din fonduri europene, prin care toate subunităţile Şcolii Gimnaziale «Trandafir Cocîrlă» de pe raza comunei vor fi dotate cu echipamente IT care constau în tablete pentru toţi copiii, laptopuri pentru cadrele didactice, la materiile de profil real vom avea table interactive şi, bineînţeles, videoproiectoare şi routere wireless şi tot ceea ce ţine de acest domeniu. Mai avem apoi un proiect care prevede modernizarea iluminatului public, am fost anunţat de către consultant că a fost aprobat chiar zilele trecute, finanţarea, în sumă de 550.000 de lei, făcându-se prin Administraţia Fondului pentru Mediu, asta însemnând suplimentarea până la 400 a numărului de lămpi, cele existente fiind, bineînţeles, înlocuite cu unele economice, pe principiul eficientizării. Şi tot anul acesta doresc să depun la Compania Naţională de Investiţii două proiecte, unul pentru corpul de şcoală din centrul de comună şi unul pentru cabinetul medical tot din localitatea Turnu Ruieni”, a mai spus Cosmin Belci.
Edilul ne-a mai informat că în cursul lunii mai, imediat după aprobarea bugetului, s-a făcut achiziţia materialelor pentru un teren sintetic de sport, care va fi amenajat în centrul satului Turnu Ruieni, în parcul din vecinătatea căminului cultural, obiectivul urmând să fie finalizat, cel mai probabil, în următoarele patru luni. De asemenea, au mai fost achiziţionate echipamentele pentru amenajarea a trei locuri de joacă, câte unul pentru Parcul «Dragalina» din Borlova, Parcul «Trandafir Cocîrlă» din Turnu Ruieni şi curtea şcolii din localitatea Zerveşti, fiecare cu o suprafaţă de câte 50 de metri pătraţi.
Primarul comunei aşteaptă finanţări şi prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, fiind convins că va putea depune proiecte şi pe această axă.
„În ceea ce priveşte partea culturală, în comuna Turnu Ruieni avem un donjon medieval, pe care dorim să-l reabilităm, iar primul pas pe care trebuie să-l facem este clarificarea situaţiei juridice în ceea ce priveşte dreptul de proprietate asupra acestui monument. Proiectul va fi depus la Agenţia de Dezvoltare Regională Vest, e vorba, deci, de fonduri europene, monumentul este actualmente Clasă 2B, este finanţabil, şi am luat legătura în acest sens cu o doamnă arhitect care se ocupă de monumente istorice”, a mai spus Cosmin Belci.