UCM Reşiţa a început anul 2020 cu stângul
UCM Reşiţa a înregistrat pierderi de 8,63 milioane de lei, în primul trimestru al anului 2020, asta în condițiile în care acest prim trimestru a fost afectat foarte puțin de pandemia de coronavirus și starea de urgență, semestrul al doilea fiind cel ce va urma să înregistreze toate aceste contursiuni.
Pierderi de 8,63 milioane de lei, deși în primul trimestru al lui 2019 raporta un profit de 6,53 milioane de lei, cifre care rezultă dintr-un raport transmis Bursei de Valori București, acolo unde societatea este cotată.
Potrivit raportului administratorilor speciali, la 31 martie 2020 cifra de afaceri realizată de UCM Reşiţa SA a fost de 3,76 milioane de lei, în scădere faţă de aceeaşi perioadă a anului 2019, când UCM Reșița a avut o cifră de afaceri de 11,117 milioane de lei.
Cei doi administratori speciali menţionează în raport că nerealizarea cifrei de afaceri bugetate a fost cauzată, ”ca şi în anii precedenţi, de amânările repetate privind reluarea unor contracte sistate, precum şi amânarea termenelor de livrare/recepţie a unor echipamente sau de executare a unor lucrări în alte luni decât cele ce fuseseră prevăzute în graficele de lucrări contractuale, din diverse motive”.
„Astfel, conform discuţiilor şi negocierilor purtate cu conducerea Hidroelectrica, urma să se reia proiectul sistat aferent CHE Paşcani, cu o valoare de 21,4 milioane de lei pentru anul 2020. Până la finele trimestrului I nu a început derularea proiectului, deşi graficele prevedeau livrări în această perioada în valoare de 2,5 milioane de lei. De asemenea, se aştepta ca Hidroelectrica să efectueze, în primul trimestru, recepţia de produse şi lucrări aferente proiectului de retehnologizare CHE Stejaru, în valoare de 11,4 milioane de lei, conform graficelor şi prevederilor contractuale, şi 1,6 milioane de lei conform înţelegerii de devansare a unor lucrări”, se specifică în documentul citat (http://bvb.ro/FinancialInstruments/Details/FinancialInstrumentsDetails.aspx?s=UCM).
UCM Reşiţa SA, societate încă în insolvență, precizează că dispune de capacitatea de producţie necesară pentru a putea recupera decalajele generate în trimestrul I din 2020 astfel încât, în condiţiile reaşezării graficelor de livrare şi execuţie a contractelor previzionate în anul curent, să realizeze cifra de afaceri bugetată până la finele anului. De asemenea, societatea va face demersuri în continuare pentru pătrunderea pe noi pieţe şi diminuarea procentului de dependenţă faţă de piaţa hidro din România. Deocamdată, compania este suspendată de la tranzacționare pe Bursa de Valori București, din cauza insolvenței și necesității adoptării unui plan de reoganizare care să fie aprobat de judecătorul sindic.