Ucraina mereu… portocalie

Mario Balint

La Kiev, revoluția portocalie pare fără sfîrșit și ascunde un război de tip hibrid! Sociologul rus Igor Eidman, rezident în Germania, evidenţiază că războiul hibrid este bazat pe modelul unei campanii militare reale, asociind fiecărei tehnici hibride, prin analogie, un instrument militar convenţional:

– propaganda = „aviaţia militară“ a războiului hibrid;

– hackerii = „trupele de rachete“;

– trolii = „detaşamente diversioniste“;

– ONG-uri, think-tank-uri cu conexiuni directe sau indirecte cu autorităţile = „centre de recrutare ale războiului hibrid“;

– companii militare private = „aripa înarmată“ a războiului hibrid;

– oligarhii = „artileria grea“ a războiului hibrid.

Clădirea în care îşi desfăşoară activitatea postul de televiziune ukrainean 112.ua a fost ţinta unui atac cu lansatoare de grenade, au informat surse oficiale, citate de EFE. Potrivit unui comunicat al poliţiei ukrainene, incidentul a avut loc sîmbătă dimineaţa şi nu s-au înregistrat victime, însă autorul atacului nu a fost deocamdată identificat.

„Incidentul a fost încadrat drept act terorist şi a fost declanşată o operaţiune specială a poliţiei pentru a-l captura pe atacator”, se menţionează într-o notă pe care poliţia a postat-o pe Facebook şi în care se precizează că faţada clădirii a fost afectată.

Atacul asupra postului de televiziune se produce după ce 112.ua a cerut forţelor de securitate să asigure protecţie angajaţilor săi pe fondul ameninţărilor primite din partea grupărilor radicale care „încearcă să influenţeze politica editorială a postului”.

Potrivit altor mijloace de informare în masă, atacul are legătură cu recentul anunţ al postului 112.ua cu privire la apropiata difuzare a unui documentar controversat intitulat Revealing Ukraine, care include un interviu cu preşedintele rus Vladimir Putin, realizat de regizorul american Oliver Stone.

În această sîmbătă, mai mulţi activişti ukraineni urmau să organizeze un miting în faţa sediului postului de televiziune pentru a protesta faţă de difuzarea respectivului documentar.

Atacul vine după ce Curtea Europeană de Justiţie a anulat sancţiunile împotriva lui Viktor Ianukovici şi unora dintre cei mai apropiaţi susţinători ai săi, adică blocările de conturi şi interdicţia de acces la diverse proprietăţi în străinătate. În acest fel, victoria reformatorilor devine rîncedă și amară. Simbolul corupților ukrainieni redevine Albă ca Zăpada, ceea ce, trebuie să recunoaștem, este o lovitură în plex dată aspiranților la mai multă democrație din întreaga Europă! Înițial, Consiliul European şi-a bazat decizia, spune Tribunalul, doar pe „scrisorile“ primite din partea autorităţilor ukrainiene“, fără a fi verificate. Tribunalul pune, așadar, la îndoială chiar credibilitatea guvernelor post-Ianukovici! De altfel, nu o dată, informațiile referitoare la conflictul din Donbass și implicarea directă a Rusiei în regiune s-au dovedit a fi exagerate, ca să nu spun că multe s-au dovedit a fi doar fake-news!

Sigur, atacul cu grenade reactive asupra postului ukrainean de televiziune este cît se poate de clasic, însă are profunde conexiuni în structura obscură a grupurilor de presiune aflate pe lîngă think-tank-urile de la Kiev. Operaţiunile frecvente de dezinformare vizează o gamă foarte variată a audienţei ukrainene şi au ca scop: promovarea „instabilităţii şi urii în societatea ukraineană“, răspîndirea panicii, cultivarea neîncrederii în autorităţile statului. Sigur, există condiţii specifice în Ukraina pentru aceasta: atitudinea puternic pro-rusă a populaţiei din Donbass, frontierele volatile, corupţia endemică, penetrarea de către Rusia a structurilor de apărare, securitate şi informaţii ale ţării.

În plus, cercetările sociologice indică o scădere drastică a încrederii ukrainenilor în partide politice şi politicieni, astfel încît proporţia celor care s-au declarat „lipsiţi complet de încredere“ a ajuns de la 70%, în 2016, la 74%, în 2017. Pe de altă parte, unele surse mediatice şi analitice ukrainene au semnalat eficienţa tacticilor ruse, reflectată de rezultatele unor studii sociologice recente care indică „o creştere a dezorientării populaţiei ukrainene“, „ambivalenţa evaluărilor unor evenimente similare“ şi „o îmbunătăţire a percepţiei faţă de Rusia“.

Portocaliu. Intens! La Kiev.

3 1