Unde a înţărcat dracu’ copilul!
Liberalii nu sunt de acord cu impozitarea pensiilor speciale. Asta da ştire, exploatată imediat de către susţinătorii PSD. Ceva de genul: „noi vrem, însă Opoziţia nu şi nu“. În campania pentru prezidenţiale, o astfel de temă va da bine în discursul social-democraţilor. Dacă ne rezumăm doar la ştirea propriu-zisă, PNL merită să fie blamat sută la sută. Cum să te opui unei măsuri care, într-un fel, repară o nedreptate adusă milioanelor de pensionari cu venituri de mizerie? Dacă o faci, dai apă la moară celor care te arată cu degetul pentru că vrei ca să se lucreze şi sâmbăta, dacă s-ar putea şi duminica, şi să duci vârsta de pensionare către 70 de ani. De neconceput pentru un popor care nici cu programul ăsta scurt de cinci zile nu găseşte ori nu vrea să lucreze.
În realitate, însă, liberalii au dreptate. Pensiile speciale sunt rezultatul pomenilor acordate în timp de PSD. Judecători şi procurori, foşti diplomaţi, parlamentari ori lucrători ai Curţii de Conturi. Peste 8.000 de beneficiari ai unui sistem care aşa înţelege să-i protejeze pe cei care au slujit cu credinţă neţărmurită guvernările trecute. 8.000 de pensii speciale, care fac cât sute de mii de pensii de batjocură pe care le primesc cei care au trudit şi cotizat zeci de ani.
Liberalii spun că, de fapt, impozitarea pensiilor speciale nu e treaba lor. PSD le-a inventat, PSD să se descurce, iar dacă nu, să se spele cu ele pe cap. Tot ce pot face ei e să atragă atenţia asupra faptului că nu este normal să impozitezi doar anumite pensii pentru că aşa vrea PSD care încearcă şi pe această cale să se pună bine cu pensionarii amărâţi. E neconstituţional, adică în afara legii. O frecţie la piciorul de lemn, cum spunea mai în glumă, mai în serios Ludovic Orban zilele trecute. Nu poţi să fii mumă pentru unii şi ciumă pentru alţii. Ori eşti cu toţi la fel, ori nu mai eşti. PNL are dreptate, PSD crede la fel, dar noi ce vină avem că ăştia se ceartă şi de schimbat nu se schimbă nimic?
La urma-urmei, dacă vrei poţi. Orice se poate, dacă există voinţă. Nici pensiile speciale nu sunt constituţionale şi cu toate asta, ele există. Şi, atunci, de ce să nu fie impozitate, dacă nu chiar desfiinţate? Ar fi un început de normalitate într-o ţară care nu a cunoscut acest sentiment, cel puţin în ultimii 30 de ani. Dar pentru asta, ar trebui să plece acei filosofi ai politicii româneşti. Unde? Unde a înţărcat dracu’ copilul şi să nu mai auzim în veci de ei.