Unde este situată România noastră?

Anca Marilena Bica

A trecut Crăciunul, Anul Nou și noi căutăm, căutăm calea spre noi înșine… Suntem pe Val, dar nu Valul care trebuie, mai dezbinați ca niciodată, deși suferința ar fi trebuit să ne unească, fiecare este cu România lui… Unde este România Noastră?

Poate că mulți copii au avut această dilema: oare știe Moș Crăciun unde este situată România?

Știu Renii calea spre casele lor?

Dar câți copii români l-au așteaptat pe Moșul cel bun acolo unde este România lor?

Se pare că se nasc mai mulți copii români în afara granițelor țării, decât în țară… E bine? E rău?

Și atunci, dilema îl cuprinde și pe Moș Crăciun… Unde este situată România?

Mai greu este să răspunzi tu, ca adult, mai greu este să dea un răspuns niște bunici ce își împart singurătățile de sărbători cu albumul de familie, mângâind cu grijă chipul copiilor și al nepoților plecați departe… Răspunsul nu este ușor nici pentru copiii ce-și așteaptă părinții acasă, măcar de sărbători… Unde este situată România? Pe strada George Enescu din Paris, nou botezată în memoria muzicianului în Anul Enescu?

În Cabaretul Voltaire de la Zurich, deschis de Tristan Tzara la începutul secolului trecut, ca lait-motiv al curentului dadaist?

În Universitatea din Chicago, unde o catedră a religiilor îi poartă numele lui Mircea Eliade?

Unde este situată România?

La Paris, unde societara Comediei Franceze, Elvira Popescu, o învăța pe Dalida limba franceză literară? Sau tot în capitala franceză, unde Radu Beligan, președinte al Asociației Mondiale a Teatrelor, după o reprezentație cu Teatrul Nașional din București, l-a determinat pe Jean Louis Barault să spună unei săli pline cu mari actori francezi să le fie rușine că au venit niște actori români să-i învețe corect limba franceză?

Unde este situată România? Acolo unde Dumitru Dorin Prunariu, singurul cosmonaut român, a dus-o la 14 mai 1981, când a devenit primul român care a zburat vreodată în spațiul cosmic, cu misiunea Soiuz 40 din cadrul programului spațial „Intercosmos”, și a petrecut în spațiu 7 zile, 20 de ore și 42 de minute?

La Geneva, unde se stingea, la doar 33 de ani, Dinu Lipatti cu partitura Quartetului în Fa minor de Ludwig van Beethoven în mână. Ultimele sale cuvinte au fost: „Nu-i de ajuns să fii mare compozitor ca să scrii muzica asta, trebuie să fi fost ales ca instrument al lui Dumnezeu”…

Acolo unde drapelul României flutură la Polul Sud cucerit de echipa Coco Galescu și Romeo Dunca? Sau acolo unde, pentru a două oară consecutiv, Tibi Ușieru câștiga Maratonul 6633 Arctic Ultra, o cursa desfăşurată pe distanţă de 350 de mile (peste 560 km), în apropierea Cercului Polar?

Acolo unde a cântat-o Sabin Pautza peste 40 de ani, în Statele Unite ale Americii? Sau pe podiumul de la Montreal, unde Nadia Comăneci a ridicat-o la nota 10?

Sau acolo unde, acum 27 de ani, se întrerupea emisia BBC pentru spectacolul de operă al Angelei Gheorghiu. În 1994, colegii de la BBC îşi întrerupeau programul obişnuit pentru un moment care nu era un breaking news ci, atenţie, o transmisie live a unui spectacol de operă. O premieră de altfel – niciodată un post de televiziune nu a făcut asta pentru un asemenea motiv.

Nici până atunci și nici de atunci. La acel moment, una dintre cele mai cunoscute partituri ale tuturor timpurilor era interpretată de una dintre cele mai celebre romance ale tuturor timpurilor.

Pe scurt, Angela Gheorghiu îsi punea amprenta asupra rolului Violetei din Traviata.

Unde este situată România?

În cărțile Hertei Műller, care după ce a fost nominalizată pentru a treia oară, pe 8 octombrie 2009, i-a fost decernat Premiul Nobel pentru Literatură 2009, pentru „densitatea poeziei și sinceritatea prozei cu care a descris plastic universul dezrădăcinaților”, fiind a douăsprezecea femeie care primea acest premiu. Odată cu primirea prestigioasei distincții, Műller intră în rândul celor mai mari scriitori de limbă germană.

Potrivit site-ului oficial al Premiului Nobel, România are în acest moment patru laureați ai Premiului Nobel. Medicul George Emil Palade, activistul în domeniul drepturilor omului Elie Wiesel, scriitoarea Herta Műller și cercetătorul Stefan W. Hell s-au înscris în istoria distincţiilor Nobel. Neoficial, pe lângă aceste nume, mai sunt vehiculate și altele. Este și cazul românului Ioan Moraru, care ar fi fost distins cu Premiul Nobel pentru pace în anul 1985.

„Să fie oare pentru noi existenţa un exil şi neantul o patrie?” se întreba filosoful Emil Cioran, cel care și-a uitat umbra la Sibiu… sau poate România este la teatrul lui Eugen Ionescu din Paris, unde se joacă cu casa închisă, sau pe frecvențele sufletului Monicăi Lovinescu și ale lui Virgil Ierunca, la Radio Europa Liberă?

România este… și vă invit pe voi să completați…

Dacă vom călători pe ADN-ul arterelor românești, vom ajunge acolo în inima ei, Inima României, acolo unde de la vlădică până la opincă fiecare și-a desenat, cu primul scâncet, de când a ieșit din pântecul mamei, chipul țării pe care o duce în sânge mai departe.

Acolo este România!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

10 + eight =