Unii văd partea plină a paharului, în cazul referendumului, alţii nici nu vor să audă de aşa ceva!

NELU POPA

Mai greu decât în alte judeţe, cărăşenii au ieşit şi ei la vot, chiar dacă prezenţa, la ora 14, prezenţa la urne nu era una grozavă. O parte dintre liderii locali votaseră deja, alţii, precum preşedinta PSD, Luminiţa Jivan, şi prefectul  Matei Lupu se lasă încă aşteptaţi. Cum au votat cei care au reuşit să ştampileze buletinul sau buletinele de vot? Simplu! Fiecare după cum i-a dictat convingerea politică.

Primarul Reşiţei, Ioan Popa, care a venit la urne cu soţia şi cei doi copii, spunea că: „Am votat pentru a ne valida încă o dată apartenenţa la valorile Uniunii Europene. Ca şi primar al Reşiţei, care a accesat peste 150 milioane de euro din fondurile europene şi care crede că nu are altă opţiune de dezvoltare a oraşului decât prin proiecte de acest gen, nu pot fi decât pro-european.“

În privinţa referendumului pe Justiţie, Popa a mărturisait: „Consider referendumul ca pe o obligaţie morală a tuturor românilor şi sunt convins că el va trece şi va fi un semnal foarte clar pentru clasa politică, pentru oamenii politici care au avut de-a lungul vremii probleme penale, că nu mai au ce căuta să ne reprezinte.“

Primarul PSD de Oţelu Roşu, Luca Mălăiescu, urmează să ajungă mai târziu la urne când: „Voi vota pentru o Românie liberă şi mai puţin slugarnică faţă de ţările din Europa de Vest. Din punctul meu de vedere nu contează că se spune că PSD e singur împotriva tuturor, căci votul românilor este cel care decide în final.“.

Referitor la referendum, acesta a spus: „Nu voi lua buletinul de vot, chiar dacă am semnat petiția depusă «Fără penali în funcție». Consider că acest referendum este doar un joc politic făcut de președintele Klaus Iohannis. Și pentru că am votat referendumul pe familie și președintele Iohannis nu a fost de acord cu el, consider că am circumstanțe atenuante să nu ridic buletinul de vot pentru acest referendum. Legea oricum este clară pentru toată lumea, cine are probleme cu justiția este condamnat, nu mai are dreptul să candideze, nu mai are dreptul să dețină funcții politice.“

Senatorul PSD Ionuţ Chisăliţă mărturisea că: „Am votat pentru a trimite în Parlamentul European oameni care să aibă deviza de «naţional». Oameni care să nu voteze împotriva propriei ţări şi să nu mai permită unor lideri străini să vină să ne jignească la noi acasă.

Dacă e să vorbesc despre referendum, nu consider că este unul real. Din punctul meu de vedere este un referendum mincinos, care nu ar trebui să se desfăşoare concomitent cu alegerile europarlamentare, ţinând cont şi de recomandările comisiei de la Veneţia“.

Chisăliţă nu crede în ceea ce se aude că există riscul ca referendumul să fie invalidat, dat atrage atenţia că nu are efecte juridice, fiind doar unul consultativ.

Deputatul PRO România, Ion Spânu, vede partea plină a paharului: „Sunt convins că aceste alegeri reprezintă un puternic semnal pentru cei care se consideră veşnici, neclintiţi dela guvernare. România are nevoie de un suflu nou, unul pro european şi nicidecum de discursuri şi mesaje anti Europa. Pentru acest lucru am votat şi eu şi colegii mei.“

4 1