USR a lansat campania „Tu decizi pentru Reșița“
USR Reșița a dat startul proiectelor pe care le pregătește să le implementeze pentru reșițeni. Pentru că transparența cheltuirii banului public reprezintă un deziderat al USR, primul proiect cu care această formațiune politică vine, dă reșițenilor puterea de a decide asupra investițiilor care se fac în propriul lor oraș și de a-și impune propria viziune asupra dezvoltării lui. În opinia celor de la USR, bugetarea participativă a devenit în România un brand USR și se aplică deja acolo unde administrațiile locale au înțeles că vocea cetățeanului contează.
„Prin intermediul acestui instrument de lucru, cetățenii pot trimite propuneri de proiecte și pot decide prin vot proiectele care vor fi incluse în bugetul campaniei «Tu decizi pentru Reșița!», stabilind
astfel prioritățile de investiții pe cartiere. Cu alte cuvinte, mai mult decât consultare cetățenească, bugetul participativ presupune și transferul către cetățeni a responsabilității decizionale pentru un procent de 5% alocat din bugetul orașului. De asemenea, pot înainta propuneri de proiecte și asociațiile, fundațiile și societățile comerciale cu sediul social în Municipiul Reșița“, spune Andrei Plujar, președintele USR Caraș-Severin.
Obiectivele campaniei sunt: creșterea transparenței activității administrației publice locale și eficientizarea cheltuirii banilor publici; educație civică prin încurajarea participării cetățenilor în luarea
deciziilor precum și în alocarea și monitorizarea utilizării banilor publici; creșterea încrederii și a dialogului dintre administrația publică locală și populație; ajustarea politicilor publice la nevoile și așteptările cetățenilor, pentru a îmbunătăți calitatea vieții în Municipiul Reșița; stimularea democrației participative și dezvoltarea leadershipului în comunitate.
Domeniile vizate sunt: infrastructura stradală: alei, trotuare, scuaruri și zone pietonale; mobilitate, accesibilitate și siguranța circulației; amenajare spații verzi și locuri de joacă; amenajare spații publice (mobilier urban, iluminat public etc.); infrastructură educațională; infrastructură culturală; infrastructura socială; infrastructură de sănătate și oraşul digital (Smart City)
„Ne-am bucura ca actuala administrație din orașul nostru să manifeste deschidere față de proiectul USR Reșița și să îl includă în proiectul de buget pe anul în curs în scopul creșterii calității vieții în oraș“, se mai spune în comunicatul USR.