USR-Plus, nemulțumită de primarii din Caraș-Severin

centru informare turistică

USR-Plus Caraș-Severin transmite un comunicat de presă prin care le reproșează unor primari din localitățile cărășene că nu-și dau suficient interesul pentru a găsi medici de familie în comunitățile lor.

„Ce soluții găsesc primarii pentru a rezolva problema medicilor de familie? Date extrem de îngrijorătoare ne-au parvenit în urma unei solicitări adresate Casei Județene de Sănătate Caraș-Severin. Nu mai puțin de 20 de localități din județul nostru nu au un medic de familie”, spune Daniel Toma, copreședinte al USR-Plus Caraș-Severin.

Toma spune că situația este și mai alarmantă dacă este analizată atent vârsta celor 139 de medici care încă mai profesează în diverse localități din județ: 25 de medici cu vârsta mai mare de 66 de ani, deci în prag de pensionare; 46 de medici au vârsta cuprinsă între 60 și 65 de ani; 30 de medici au între 50 și 59 de ani!

„Doar trei medici de familie au venit în Caraș-Severin în ultimii 5 ani: la Bozovici (2018), Bocșa (2016) și Reșița (2017)”, mai spune Daniel Toma.

Conform Legii 95/2006, autoritățile administrației publice locale pot acorda facilități și stimulente aferente instalării unui medic, înființării și funcționării cabinetului de medicină de familie. „Cu alte cuvinte, au avut posibilități, însă mulți dintre primari au preferat să investească în multe cazuri fără noimă. Avem exemple în acest sens, celebrele centre de informare turistică în localități fără turiști. S-au investit milioane de euro fără rost în toată țara”, mai spune copreședintele USR Plus Caraș-Severin.

Politicianul lansează public și câteva soluții pe care le vede în rezolvarea acestei probleme. Astfel, Daniel Toma crede că ar trebui să fie transformate centrele de informare turistică în cabinete medicale sau locuințe de serviciu pentru medici. Se mai propune desființarea posturilor care deservesc centrele de informare turistică și realocarea sumelor de bani economisite pentru susținerea activității medicilor de familie.

O altă soluție a USR-Plus Caraș-Severin este identificarea și fructificarea oportunităților de finanțare pentru proiectele din domeniul medical, dar și atragerea studenților din anii terminali.

„Dacă reprezentanții administrațiilor locale nu vor lua în serios problema crizei medicilor de familie, își vor asuma riscul ca la următoarele alegeri să se prezinte în fața unui electorat mai scăzut, dar și cu mai multe probleme de sănătate”, mai spune Daniel Toma.

2 2

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

5 × five =