VESTUL DRAMATIC – revistă de artele spectacolului și ecosistem neomediatic – nr. 1 (2)/2005

VestulDramatic

COMUNICAT DE PRESĂ

Teatrul de Vest Reșița anunță lansarea (15 ianuarie 2025 – Ziua Culturii Naționale, 175 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu) numărului 1 (2)/2005 al revistei de artele spectacolului Vestul dramatic, însoțită de siteul www.vestuldramatic.ro și aplicația VestDram pentru Android și IOS.

Inițiativa își propune, în continuare, o mai bună comunicare cu publicul actual, dar și atragerea și formarea unor segmente de public din rândul generațiilor foarte tinere, în scopul stimulării consumului cultural și unei receptări educate a actului artistic.

„De Ziua Culturii Române, lansăm cu bucurie cel de-al doilea număr al revistei Vestul dramatic, care s-a născut prin proiectul Scriem (despre) teatru și a adus mai aproape publicul de universul scris al artei dramatice. Deși proiectul co-finanțat AFCN s-a încheiat, revista rămâne în grija noastră, ca un reper cultural al teatrului din vestul țării, pe care dorim să-l menținem viu cât mai mult timp. În paginile revistei veți găsi interviuri, cronici și diverse puncte de vedere, toate menite să ne amintească de puterea și farmecul teatrului ca limbaj universal. Mulțumim tuturor celor care au făcut posibilă apariția acestei publicații și sperăm ca fiecare articol să vă ofere bucuria de a descoperi noi perspective asupra teatrului și culturii române.“ Florin Gabriel Ionescu – manager Teatrul de Vest Reșița

Revista conține, pe lângă cronici la spectacole și evenimente recente, un articol despre poetul național – Mihai Eminescu, în contextul aniversării a 175 de ani de la nașterea sa, opiniile a șapte dintre directorii unor teatre din vestul României despre nevoia de teatru a diverselor segmente de public pe care le dezvoltă, dată fiind aglomerarea de urgențe, crize și anxietăți în societatea/viața noastră de azi, un interviu cu Ionel Mărginean (producătorul seriei „Orașul paralel“ – Timișoara), un interviu cu regizorul Ștefan Iordănescu, o analiză statistic-dramaturgică a prezențelor teatrelor din vest la Festivalul Național de Teatru 2024, un portret de autor – Horațiu Mălăele, mărturia actorului și dramaturgului Cosmin Stănilă despre procesul de lucru la spectacolul „O poveste normală despre o fată normală“ (realizat grație unei finanțări nerambursabile AFCN) și o relatare despre prezentarea la Reșita a filmului lui Toma Enache – „Enescu, jupuit de viu“. Se regăsesc, de asemenea, în paginile revistei și o serie de texte scrise de adolescenți și tineri pasionați de teatru, texte care au fost dezvoltate în cadrul unor ateliere de și despre teatru, coordonate de dramaturga Mihaela Michailov (scriere dramatică) și de criticii de teatru Doru Mareș, Claudiu Groza, Daniela Șilindean.

Colaboratorii/redactorii revistei numără critici de teatru și teatrologi cunoscuți, precum Doru Mareș, Maria Zărnescu, Claudiu Groza, Daniela Șilindean, Irina Ionescu, Daria Ancuța și Anca Bica-Balalau, alături de jurnaliști culturali cu experiență ca Nona Rapotan, Marian Apostol, Cristina Enescu, Elena Jebelean și Diana Katharina.

Publicația Vestul dramatic (nr. 1 (2)/2005) poate fi accesată la adresa:

Revista de artele spectacolului și ecosistemul neomediatic VESTUL DRAMATIC fac parte dintre rezultatele proiectului „Scriem (despre) teatru“, proiect care a avut drept scop apropierea publicului de componenta scrisă a artei teatrale – dramaturgia, critica de specialitate, revista și cartea de teatru. Proiectul a fost co-finanțat de AFCN și implementat de Teatrul de Vest Reșița. Proiectul nu a reprezentat în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu a fost responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele lui au putut/pot fi folosite. Acestea au fost/sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Teatrul de Vest Reșița

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

2 × two =