Viii cu viii, morţii cu morţii
Ziua de ieri, 7 martie 2019, a fost joia neagră pentru alianţele politice constituite în vederea candidaturii la alegerile europarlamentare din 26 mai. A fost, dacă vreţi, ca un cutremur de şase grade pe Scara Richter, cu epicentru la Biroul Electoral Central. Niciuna dintre aceste alianţe nu se aştepta la un asemenea deznodământ. Verdictul a fost unul dureros, „actorii“ politici s-au regrupat în cautare de soluţii care să le salveze munca depusă de-a lungul timpului.
„Pagubele“ cele mai serioase produse de „seism“ par să fie în zona Alianţei 2020 USR PLUS, cotată în sondaje la un scor foarte sus, iar dacă e să luăm de bune cele spuse de Dacian Cioloş la Reşiţa, tot joi, ar fi chiar prima pe eşicherul politic. În situaţia dată, nu mai este timp de analize de acest gen şi nici măcar de replici, ci de identificarea soluţiilor care să ducă Alianţa, sau măcar cele duă partide, separat, în competiţia electorală. Un ajutor nesperat, a venit din partea lui Nicuşor Dan, fost preşedinte al USR, care s-a reînscris în USR pentru a semna în mod legal protocolul Alianţei 2020 USR PLUS. Pe de altă parte, Nicuşor Dan nu este convins că în acest fel contestaţia foştilor săi colegi va avea câştig de cauză. El speră căci, vorba aia, încercarea moarte n-are.
Dacă Nicuşor Dan e în viaţă, a semnat cândva actul de constituire al USR, semnătura e acolo, n-a luat-o nimeni şi se poate folosi de ea, oare ce fac PRM-iştii, în cazul cărora Vadim Tudor, întemeitorul partidului, este de mult trecut în lumea celor drepţi. Dacă în ceea ce priveşte Alianţa 2020 USR PLUS judecătorii spun că preşedinţii celor două formaţiuni nu sunt consemnaţi la Registrul Partidelor Politice, în cazul PRM există semnătura la Registru, dar nu a actualului preşedinte, ci a lui Vadim Tudor. Caz în care, Alianţa PRM-PRU n-are decât să bocească până i s-o urî şi să dea de pomană la toată Capitala, căci mortul de la groapă nu se mai întoarce.