Voluntarii de la Mansarda, puşi pe şotii în prima zi din aprilie
În fiecare an, la 1 aprilie, tinerii de la Centrul de Voluntariat Mansarda Reşiţa îi fac pe trecători să zâmbească. Anul acesta „1 Aprilie Happening” vine cu un concept nou creeat de regizoarea Mihaela Panainte.
„Voluntarii Centrului de Voluntariat Reșițaşi ai Centrului de Tineret Mansarda din cadrul Direcției Județene pentru Sport și Tineret Caraș-Severin, au pregătit locuitorilor Reșiței un performance stradal menit să îi bine dispună şi să îi scoată din rutină. Este vorba despre o activitate de animaţie de stradă care implică 35 tineri. Evenimentul va începe în jur de ora 14.00 în zona Universității Eftimie Murgu Reşiţa, iar de aici vom continua să mergem înspre centru, după care în cartierul Govândari, pe trecerile de pietoni semnalizate”, a spus Narcis Lazăr, directorul Direcției Județene pentru Sport și Tineret Caraș-Severin.
Tinerii de la Mansarda fac astfel de acţiuni de peste zece ani, iar Daniela Lupşan, consilier superior în cadrul direcţiei judeţene şi coordonatorul lor spune că de fiecare dată voluntarii au făcut îmbunătăţiri în prestaţia lor. „Voluntarii noștri se schimbă cam o dată la 3-4 ani, conceptul este același dar vrem să-i dăm conținut și un aer tot mai profesionist. Tinerii noștri își asumă roluri cu care nu sunt familiarizați, le propunem să iasă din obișnuința de zi cu zi și ei, aceasta pentru a se dezvolta și a-și împinge limitele cunoașterii de sine. Autocunoașterea în dezvoltarea personalității are un rolmajor, având influențe pozitive în ceea ce priveşte performanțele individuale, relaționale, îmbunătățirea creativității, a capacității decizionale și de inițiativă”, a mai precizat Lupşan.
Animația stradală este una dintre cele mai dinamice forme de participare în spații mai puțin convenționale unde publicul nu este obișnuit să vadă spectacole: pe asfalt, pe nisip sau pe iarbă, într-o parcare, în mijlocul orașului, în parc, pe stradă. Unul din aspectele fundamentale este contactul cu publicul. Trecătorul, privitorul, spectatorul joacă un rol deosebit de important şi întreaga acțiune se bazează pe el şi se orientează în jurul acestuia, iar de multe ori acesta nu rămâne doar un privitor.