Wagner, afară din Africa

Africa

BMTF, 25 aug – În timp ce fanii îi comemorează pe liderii Wagner la Sankt Petersburg și în alte orașe din Rusia, iar președintele Putin face declarații penibile în ceea ce-i privește, mai multe detalii legate de contractele africane ies la lumină. După exilarea în Belarus și marginalizarea lui Prigojin, conducerea companiei de mercenari a decis și a anunțat public că se va concentra exclusiv pe proiectele din Africa, spre slava Rusiei.

Canalele de Telegram ale Grupului Wagner și ale apropiaților acestora scriu că pe 22 august, cu doar o zi înaintea revenirii în Rusia a CEO Evgheni Victorovici, au existat discuții contradictorii între conducerea Companiei, Ministerul Apărării de la Moscova și GRU, în calitate de mediator. Detaliile discuțiilor și mizele puse în joc nu le vom cunoaște niciodată. Se știe doar că Ministerul Apărării nu a mai dorit prezența Grupului Wagner în Africa și a pregătit un grup de 20.000 de oameni – nu se știe exact statutul acestora! – pentru a-i înlocui pe mercenarii lui Prigojin. GRU a propus chiar ca activitatea Grupului să fie regîndită și reevaluată pentru ca mercenarii să nu se ciocnească de interesele Ministerului Apărării, dar să rămînă în zona structurilor de securitate.

De altfel, zilele trecute, vice-ministrul rus al apărării, general-colonel Yunus-bek Yevkurov s-a deplasat într-un turneu în Syria și Lybia – unde s-a întîlnit cu Haftar Khalifa – pentru a întrerupe orice colaborare cu Grupul Wagner. Dacă în Lybia, mercenarii Wagner au luptat alături de oamenii lui Khalifa, în Cirenaica, în Syria Grupul Wagner avea un sprijin logistic consistent și o colaborare aproape totală cu autoritățile statului, la cel mai înalt nivel, urmare a victoriilor repurtate de mercenari în sprijinul regimului Assad. Mai mult, transferul trupelor Wagner în Africa a fost sabotat de Ministerul Apărării de la Moscova, care a interzis utilizarea avioanelor rusești de transport staționate în baza de lîngă Latakya. În aceste condiții, Compania a închiriat avioane de linie de la compania Republicii Centr-africane și a utilizat un aeroport de lîngă Damasc. Cînd ministerul lui Șoigu a prins de veste a întreprins demersurile ca Rusia să ceară oficial Syriei să închidă spațiul aerian pentru avioanele Republicii Africa Centrală. Cererea a surprins autoritățile de la Damasc.

În ciuda tuturor piedicilor trupele Wagner au intrat în dispozitivele africane, inclusiv în Niger, unde recent a avut loc o lovitură de stat militară. Pe 22 august, oficialii ruși i-au cerut lui Prigojin să părăsească Africa și să nu se mai întoarcă niciodată acolo! Zborul la Moscova a fost dictat de dorința de a discuta, aprins evident, față în față cu Șoigu, poate, și ceilalți.

Dincolo de interesele geo-politice ale Rusiei în Africa, pe care Grupul Wagner le-a slujit exemplar, rămîn de împărțit proprietățile acestora de pe Continentul Negru. Potrivit informațiilor, puține pînă la această oră, Grupul Wagner deținea în proprietate opt mine de aur și diamante în Africa, precum și o cotă de 20/25% din petrolul syrian extras din puțurile eliberate de mercenari din mîinile ISIS. Prigojin, Utkin și directorul economic al Companiei au murit împreună în același avion. Greu de spus, acum, cine va controla aceste proprietăți și ce se va întîmpla cu compania fondată în urmă cu nouă ani, cea mai faimoasă grupare de mercenari din afara spațiului anglo-saxon. Imagini din satelit, date publicității în această noapte, arată că bazele Wagner din Belarus sînt părăsite și demontate. (Sursa: M-SecurityNews)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

four − three =