Ziariştii cărăşeni şi cărţile lor
Secţia Germană „Alexander Tietz“ a Bibliotecii Judeţene „Paul Iorgovici“ Caraş-Severin a găzduit o nouă acţiune a manifestării „Anul presei în Banatul de Munte – 30 de ani de jurnalism liber“. Acţiunea a fost organizată de cunoscuţii jurnalişti cărăşeni Mario Balint, Daniel Botgros şi Gheorghe Jurma, în colaborare cu Biblioteca Judeţeană „Paul Iorgovici“.
Dacă tema acţiunii din luna trecută a vizat problematica presei online, care câştigă teren în faţa ziarului tipărit, de data aceasta cei prezenţi, ziarişti şi bibliotecari, care în curând îşi vor sărbători ziua, au avut parte de un alt subiect la fel de incitant ca cele de până acum: ziaristul-scriitor. Două preocupări care se completează, pentru că şi una, şi alta se bazează pe cuvântul scris, pe dorinţa acestuia de a evidenţia frumosul sau de a reda cititorului trăirile lui într-un altfel de mod.
Despre ziarist şi scriitor au vorbit directorul Bibliotecii judeţene, Clara Constantin, Mario Balint şi Daniel Botgros, după care Gheorghe Jurma a preluat controlul asupra discuţiilor, oprindu-se la fiecare fost sau actual ziarist care a publicat cel puţin o carte de literatură, fie că vorbim de poezie, de reportaje, interviuri ori romane.
Ca unul care ştie tot ce mişcă în viaţa literară a Banatului de Munte, Gheorghe Jurma a trecut în revistă pe fiecare în parte. Deşi, nu se mai află printre noi, a început cu Mircea Cavadia, tocmai pentru a sublinia faptul că un autor de carte trăieşte şi dincolo de moarte prin ceea ce rămâne în urma sa. A continuat cu Dorina Sgaverdia, autoarea mai multor volume publicate de-a lungul carierei de jurnalist, cu Nicolae Sârbu şi a sa poezie, cu Daniel Botgros, un scriitor remarcat într-o zonă a literaturii mai puţin atinsă în Banatul de Munte, cea a SF, cu Erwin Ţigla, Alexandra Gorghiu, Cristian Bistriceanu, liderul noului val de poeţi, Ada Botezan, Dan Popoviciu şi Victor Nafiru, aflat în faţa unui nou roman: „Sfârşitul unei lumi, începutul alteia“.
Pentru fiecare în parte, criticul Gheorghe Jurma a avut ceva de spus, de apreciat ori de observat, totul într-o notă caldă şi amicală.