Ziaristul și materialul clientului
Analizele trimise la Institutul de Boli Infecțioase „Matei Balș“ au infirmat prezența coronavirusului la asistentul medical reșițean care lucrează la un spital din Germania și care declara că intrase în contact cu patru pacienți chinezi, purtători ai teribilului virus. Rezultatul a fost negativ și toată lumea a răsuflat ușurată.
Ghinion curat pentru acei ziariști care una spun în titlul articolului și alta în text. Pentru ei, „coronavirusul de la Reșița“ ar fi fost o pâine bună de mâncat nu doar o săptămână, două, ci până pe la mijlocul primăverii. Vă asigur că, dacă altul ar fi fost rezultatul, ați fi aflat toate amănuntele posibile și imposibile din viața acestui tânăr, pe ce pârtie a schiat, cu cine s-a salutat, câte furculițe, pahare și cești de cafea a atins, cu cine a dat mâna, de ce a plecat din România, dacă are de gând să se întoarcă la părinți, în Reșița. Sau, ce greșeli au făcut cei de la UPU înainte de a afla că asistentul intrase în contact cu chinezii bolnavi, de ce nu s-a comunicat suspiciune de la început, cine și ce avea de ascuns, de ce clanțele ușilor au fost dezinfectate doar cu spirt, de ce ambulanța specială nu a gonit mai repede până la Timișoara, de ce a fost nevoie de zece ore pentru ca probele prelevate la Timișoara să ajungă la București și câte și mai câte „nimicuri“ de acest fel.
O știre ca asta nu se consumă într-o zi, două. Ea trebuie să facă audiență zi de zi, dar pentru asta subiectul trebuie alimentat în permanent cu câte un „update“, altfel scade interesul cititorului, ascultătorului de radio și al privitorului de telejurnale și talk-show-uri ce se prelungesc mult după miezul nopții. Ca să respectăm, însă, adevărul, ziaristul lucrează cu materialul clientului. Vrea cititorul, ascultătorul sau privitorul știri despre violuri de babe, incesturi, crime, tâlhării? Asta le servește ziaristul. De 30 de ani doar știrile despre violență, în toate formele ei, scandalurile cu paparude pe post de vedete naționale, divorțurile, bătăile încasate de una ca Cruduța fac audiențe. În rest, tăcere, pentru că niciodată nu va trezi interes o știre despre activitate școlară, despre concursul între asociațiile de proprietari ori excursiile pensionarilor. În cel mai bun caz, de ea se vor bucura o mână de oameni. Ceilalți, așteaptă cu sufletul la gură Știrile de la ora 5 și jurnalele serii care, invariabil, se deschid cu știri despre violuri, proxeneți și coronavirus.