Zimbrii de la Armeniş, vedete de film

zimbrul

Recent, în Franța a avut loc premiera seriei de documentare realizate de Rewilding Europe împreună cu National Geographic – Renașterea Sălbăticiei Europene. Cu acest prilej, directorul de film Emmanuel Rondeau a fost premiat la Wildscreen Festival pentru documentarul „Zimbrul”, producţie care prezintă o imagine intimă a sentimentelor oamenilor cu privire la revenirea acestei specii legendare.

„Este o reușită la care au participat cu sufletul deschis comunitățile locale din Armeniș și Densuș și care a avut în prim-plan zimbrii liberi. Oamenii mândri de natura pe care o ocrotesc și animalele legendare ne asigură tuturor sănătatea păstrând echilibrul naturii”, scriu pe site-ul lor cei de la Rewilding Southern Carpathians.

Rewilding Europe și WWF România au reintrodus zimbrul în Carpații Meridionali din 2014. Documentarul premiat în Franţa prezintă reintroducerea bizonului european, prin ochii localnicilor din comunitățile Armeniș și Densuș, din Carpații Meridionali. Intitulat „Zimbrul”, filmul de nouă minute a fost realizat de directorul de film și fotograful Emmanuel Rondeau și produs de White Fox Pictures, la invitația WWF România și Rewilding Europe.

„Nu am vrut să promovez nimic sau să folosesc idei preconcepute. Am vrut să descriu emoții și să încerc să îi fac pe oameni să spună ce au în minte. Zimbrul este despre trăirea și realitatea unui eveniment incredibil – revenirea unei specii legendare – și modul în care oamenii simt asta”, a spus cineastul francez.

„Unul din obiectivele proiectului Life Bison este să dezvolte și să sprijine modele de coexistență, în care oamenii să poată beneficia de reîntoarcerea faunei sălbatice, stimulând mândria locală pentru zonele de frumusețe și sălbăticie, unice în Europa. În Carpații Meridionali, obiectivul nostru este să folosim natura sălbatică – cu un accent special pe zimbru – ca motor pentru dezvoltarea regiunii. Astăzi, o astfel de dezvoltare implică turismul bazat pe natură, inițiative educaționale și comunitare, cercetare științifică și inovație tehnologică”, mai scriu cei de la Rewilding Southern Carpathians.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

5 × 1 =