Ziua minorităților naționale, sărbătorită la Centrul german „Alexander Tietz“ din Reșița
Mâine, de la ora 15.00 în curtea Centrului german „Alexander Tietz“ din Reșița va fi organizat un eveniment dedicat Zilei minorităților naționale. Cu această ocazie va avea loc dezvelirea unei plăci din granit negru, dedicată jubileului „Reșița: 250 de ani de industrie”, sponsorizată de Fundația „Iancu de Hunedoara” din Hunedoara.
Un al doilea eveniment se va desfășura în mediul online, de la ora 19.00, se va putea urmări pe pagina de facebook al forumului german, o întâlnire dedicată Zilei Minorităților Naționale din România, la care vor participa în calitate de invitați trei parlamentari, membri ai Camerei Deputaților: Ovidiu Victor Ganț (deputat din partea Forumului Democrat al Germanilor din România), Attila Kelemen (deputat al Uniunii Democrate a Maghiarilor din România din partea județului Caraș-Severin) și Giureci Slobodan Ghera (deputat și președinte al Uniunii Croaților din România). La această întâlnire, moderată de la Biblioteca Germană „Alexander Tietz“ Reșița, de către Erwin Josef Țigla, vor fi discutate provocările situației actuale pandemice în cadrul minorităților germane, maghiare și croate. Întâlnirea se va încheia cu câte un mesaj adresat membrilor minorităților din România, la ceas de sărbătoare.
În interiorul Bibliotecii Germane „Alexander Tietz” din Reșița se vor putea vizita, de asemenea, prin programare, expoziția din cadrul proiectului „Reșița: 250 de ani de industrie” cu desene ale elevilor claselor V – XI, prof. Leontin Prodan, Colegiul Național „Diaconovici – Tietz“ Reșița precum și cele dedicate împlinirii a 32 de ani de la Revoluția din Decembrie 1989: o expoziție de fotografie „Monumente și plăci comemorative, dedicate Revoluției din Decembrie 1989, ridicate în Timișoara“, cu fotografii de Nelu Florea (Reșița) și o miniexpoziție de filatelie & numismatică având aceeași tematică.
În urmă cu 29 de ani, Adunarea Generală a ONU a adoptat Declarația cu privire la drepturile persoanelor aparținând minorităților naționale, etnice, lingvistice și religioase, primul document internațional care oferă o garanție a respectării drepturilor minorităților în cadrul general de apărare a drepturilor omului, declarație la care au aderat o mare parte de state din toată lumea.
România s-a raliat contextului internațional prin aprobarea HG nr. 881/1998, prin care data de 18 decembrie a fost declarată Ziua minorităților naționale. Pe data de 14 decembrie 2017, prin Legea 247/2017, 18 decembrie a fost instituită Ziua minorităților naționale din România, ca sărbătoare națională.